Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of meat quality between eland (Taurotragus oryx) and cattle (Bos taurus) raised under similar conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230001957" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0001957 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41340/14:60853

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14002.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14002.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.07.016" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2013.07.016</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of meat quality between eland (Taurotragus oryx) and cattle (Bos taurus) raised under similar conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Physical, chemical and sensory characteristics of meat were compared between non-domestic eland (Taurotragus oryx) bulls (n=6) and domestic Fleckvieh (Bos taurus) bulls (n=6) which were finished under controlled conditions of feeding and management. Musculus longissimus lumborum from eland were darker and less yellow in colour, with a higher pH24 and lower contents of intramuscular fat and total collagen, compared to cattle. Contents (mg/100g muscle tissue) and proportions (g/100g of FA determined) of SFA and MUFA were higher (P<0.01) in cattle. Although the proportion of total PUFA were higher (P<0.001) in eland, contents of PUFA were similar between species. Meat from cattle was consistently scored higher (P<0.05) for sensory texture characteristics,juiciness, flavour, and overall acceptance. We concluded that bulls of eland provided low-fat meat with a beneficial fatty acid composition from a human nutrition perspective, but with lower sensory scores, compared to bull beef.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of meat quality between eland (Taurotragus oryx) and cattle (Bos taurus) raised under similar conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Physical, chemical and sensory characteristics of meat were compared between non-domestic eland (Taurotragus oryx) bulls (n=6) and domestic Fleckvieh (Bos taurus) bulls (n=6) which were finished under controlled conditions of feeding and management. Musculus longissimus lumborum from eland were darker and less yellow in colour, with a higher pH24 and lower contents of intramuscular fat and total collagen, compared to cattle. Contents (mg/100g muscle tissue) and proportions (g/100g of FA determined) of SFA and MUFA were higher (P<0.01) in cattle. Although the proportion of total PUFA were higher (P<0.001) in eland, contents of PUFA were similar between species. Meat from cattle was consistently scored higher (P<0.05) for sensory texture characteristics,juiciness, flavour, and overall acceptance. We concluded that bulls of eland provided low-fat meat with a beneficial fatty acid composition from a human nutrition perspective, but with lower sensory scores, compared to bull beef.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    96

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    346-352

  • Kód UT WoS článku

    000327166500045

  • EID výsledku v databázi Scopus