Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Susceptibility of Escherichia coli and Clostridium perfringens to sucrose monoesters of capric and lauric acid

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002050" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002050 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388971:_____/14:00507256

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/130015.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/130015.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Susceptibility of Escherichia coli and Clostridium perfringens to sucrose monoesters of capric and lauric acid

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The sucrose monoesters of capric and lauric acid were tested for their antibacterial activity towards two foodborne enteropathogenic bacteria ? Escherichia coli (CCM 3954 ? serotype O6 and E22 ? serotype O103) and Clostridium perfringens (CNCTC 5459 andCIP 105178). Antibacterial activity was evaluated by the plating technique. Sucrose monocaprate significantly decreased the number of viable cells of E. coli at all tested concentrations (0.1?5 mg/ml). The overnight incubation of C. perfringens with thesucrose ester of lauric acid at 0.1?5 mg/ml reduced the number of viable cells below the detection limit (2 log10 CFU/ml). Incubating E. coli CCM 3954 and C. perfringens CNCTC 5459 with monoesters (0.1 and 2 mg/ml) did not influence the K+ permeability of the cytoplasmic membrane in cells during a 2.5-minute treatment. A 30-minute incubation of E. coli CCM 3954 and C. perfringens CNCTC 5459 with esters (0.1 and 2 mg/ml) revealed damage to cytoplasmic structures, as observed by transmissi

  • Název v anglickém jazyce

    Susceptibility of Escherichia coli and Clostridium perfringens to sucrose monoesters of capric and lauric acid

  • Popis výsledku anglicky

    The sucrose monoesters of capric and lauric acid were tested for their antibacterial activity towards two foodborne enteropathogenic bacteria ? Escherichia coli (CCM 3954 ? serotype O6 and E22 ? serotype O103) and Clostridium perfringens (CNCTC 5459 andCIP 105178). Antibacterial activity was evaluated by the plating technique. Sucrose monocaprate significantly decreased the number of viable cells of E. coli at all tested concentrations (0.1?5 mg/ml). The overnight incubation of C. perfringens with thesucrose ester of lauric acid at 0.1?5 mg/ml reduced the number of viable cells below the detection limit (2 log10 CFU/ml). Incubating E. coli CCM 3954 and C. perfringens CNCTC 5459 with monoesters (0.1 and 2 mg/ml) did not influence the K+ permeability of the cytoplasmic membrane in cells during a 2.5-minute treatment. A 30-minute incubation of E. coli CCM 3954 and C. perfringens CNCTC 5459 with esters (0.1 and 2 mg/ml) revealed damage to cytoplasmic structures, as observed by transmissi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    374-380

  • Kód UT WoS článku

    000342060900004

  • EID výsledku v databázi Scopus