Susceptibility of Escherichia coli and Clostridium perfringens to sucrose monoesters of capric and lauric acid
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F14%3A00507256" target="_blank" >RIV/61388971:_____/14:00507256 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/14:#0002050
Výsledek na webu
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/130015.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/130015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/7588-CJAS" target="_blank" >10.17221/7588-CJAS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Susceptibility of Escherichia coli and Clostridium perfringens to sucrose monoesters of capric and lauric acid
Popis výsledku v původním jazyce
The sucrose monoesters of capric and lauric acid were tested for their antibacterial activity towards two foodborne enteropathogenic bacteria - Escherichia coli (CCM 3954 - serotype O6 and E22 - serotype O103) and Clostridium perfringens (CNCTC 5459 and CIP 105178). Antibacterial activity was evaluated by the plating technique. Sucrose monocaprate significantly decreased the number of viable cells of E. coli at all tested concentrations (0.1-5 mg/ml). The overnight incubation of C. perfringens with the sucrose ester of lauric acid at 0.1-5 mg/ml reduced the number of viable cells below the detection limit (2 log(10) CFU/ml). Incubating E. coli CCM 3954 and C. perfringens CNCTC 5459 with monoesters (0.1 and 2 mg/ml) did not influence the K+ permeability of the cytoplasmic membrane in cells during a 2.5-minute treatment. A 30-minute incubation of E. coli CCM 3954 and C. perfringens CNCTC 5459 with esters (0.1 and 2 mg/ml) revealed damage to cytoplasmic structures, as observed by transmission electron microscopy.
Název v anglickém jazyce
Susceptibility of Escherichia coli and Clostridium perfringens to sucrose monoesters of capric and lauric acid
Popis výsledku anglicky
The sucrose monoesters of capric and lauric acid were tested for their antibacterial activity towards two foodborne enteropathogenic bacteria - Escherichia coli (CCM 3954 - serotype O6 and E22 - serotype O103) and Clostridium perfringens (CNCTC 5459 and CIP 105178). Antibacterial activity was evaluated by the plating technique. Sucrose monocaprate significantly decreased the number of viable cells of E. coli at all tested concentrations (0.1-5 mg/ml). The overnight incubation of C. perfringens with the sucrose ester of lauric acid at 0.1-5 mg/ml reduced the number of viable cells below the detection limit (2 log(10) CFU/ml). Incubating E. coli CCM 3954 and C. perfringens CNCTC 5459 with monoesters (0.1 and 2 mg/ml) did not influence the K+ permeability of the cytoplasmic membrane in cells during a 2.5-minute treatment. A 30-minute incubation of E. coli CCM 3954 and C. perfringens CNCTC 5459 with esters (0.1 and 2 mg/ml) revealed damage to cytoplasmic structures, as observed by transmission electron microscopy.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
374-380
Kód UT WoS článku
000342060900004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84906703044