Kvalita masa přeštických prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002080" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002080 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14125.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14125.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa přeštických prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita masa je ovlivněna mnoha faktory během odchovu a výkrmu prasat až do jejich porážky a procesu zpracování masa. Jedním z těchto faktorů je i výživa. Cílem studie bylo zjistit vliv lněného šrotu v krmné dávce prasat na kvalitu masa. Šestnáct prasatplemene přeštické černostrakaté bylo rozděleno do dvou skupin a tři měsíce před porážkou krmeno buď kontrolní krmnou směsí (skupina C) nebo krmnou směsí obsahující 7 % lněného šrotu (skupina L). Příjem krmiva i vody během experimentu byl zajištěn ad libitní. Ukazatele jatečně hodnoty nebyly dietou ovlivněny. Rovněž výše průměrného denního přírůstku prasat nebyla signifikantně ovlivněna zařazením lněného šrotu do krmné dávky vykrmovaných prasat. Podíl intramuskulárního tuku byl zjištěn nižší u skupinyL (1,94 ? 0,37 %) v porovnání se skupinou C (2,32 ? 0,71 %). Naopak podíl svaloviny byl zjištěn u skupiny L vyšší. Rovněž ukazatele kvality masa a obsah celkového cholesterolu v mase nebyl dietou signifikantně ovlivněn (P >0,05).
Název v anglickém jazyce
The quality of meat Přeštice Black Pied pigs
Popis výsledku anglicky
The quality of meat is influenced by many factors ranging from piglet rearing to the final mechanisms of meat processing. External factors determining the quality also include nutrition. The aim of the study was to evaluate the effect of linseed in dietof fattening Přeštice Black-Pied pigs on their carcass value and meat quality. Sixteen Přeštice Black-Pied pigs were divided into two groups and fed control diet (group C) and diet with 7 % of linseed addition (group L). The experiment started three months before slaughter. The intake of feed mixture and water was ad libitum. The carcass value and growth parameters were not affected by linseed addition into feed mixture (P> 0.05). Intramuscular fat content was decreased in linseed fed pigs (1.94 ? 0.37%) compared to control group (2.32 ? 0.71 %). On the contrary, the lean meat content in carcasses was enhanced in L group. There were not statistically significant differences (P> 0.05) in drip loss parameter between groups, colour parame
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210253" target="_blank" >QJ1210253: Využití metod molekulární genetiky jako nástroje pro efektivní plemenářskou práci v malé populaci prasat.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů