Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení dusíkatých látek horských pastevních porostů dle Cornellského systému

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002210" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002210 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15054.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15054.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení dusíkatých látek horských pastevních porostů dle Cornellského systému

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hodnocení jednotlivých frakcí dusíkatých látek pomocí detergentních analýz zohledňuje požadavky zvířete na živinové složení krmiv a umožňuje získat širší pohled na proces trávení přijatých krmiv i krmné dávky v trávicím traktu přežvýkavců. Vyvážený poměr jednotlivých složek krmiva významně ovlivňuje využitelnost celé krmné dávky, která je základem dobrého zdravotního stavu, pohody a užitkovosti zvířete. V metodice je uvedena nutriční hodnota pastevního porostu. Bylo stanoveno základní chemické složení krmiv a jednotlivé frakce dusíkatých látek. Frakce dusíkatých látek byly charakterizovány hodnotami NPN, SOLP, IP, NDIP, ADIP, A, B1, B2, B3 a C. Výsledky těchto stanovení popisují rozdílné zastoupení těchto frakcí v různých krmivech. V práci byl potvrzen vliv (P < 0,05) acido detergentní vlákniny a hrubé vlákniny na obsah dusíkatých látek a na jednotlivé frakce dusíkatých látek. Dále byly mezi sledovanými krmivy zjištěny pro konkrétní frakce dusíkatých látek statisticky významné rozdíly (P < 0,05) pro frakce A, B2, B3 a C a nebyla potvrzena pouze pro frakci B1. Jednotlivé seče a rok sklizně pastevního porostu významně ovlivňují obsah dusíkatých látek a jednotlivé frakce dusíkatých látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of crude protein of mountain pasture forage according to Cornell system

  • Popis výsledku anglicky

    Evaluation of individual fractions of crude protein using detergent analysis takes into account the requirements of the animal on the feed nutrient compositions. This gives a broader view on the ruminants digestbility process of feeds/feed rations. To obtain good health, welfare and animal production is important to offer optimal feed ration which contains balanced components which affects feed usuability. The study describes the nutritional value of pasture vegetation. There were determined the basic chemical composition and the fractions of crude protein of forage. Fractions of crude protein have been characterized by NPN, SOLP, IP, NDIP, ADIP, A, B1, B2, B3 and C. The results of these determinations describe different representation of these fractions in various samples. The work was statistically confirmed by the effect (P < 0.05) of the acid detergent fiber and crude fiber content of crude protein into fractions and crude protein. Among the estimated samples were found statistically significant differences (P < 0.05) for the fractions A, B2, B3, and C. Individual cuttings and harvesting years of pasture forage significantly affect the protein content and the fractions of crude protein.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7403-136-6

  • Číslo předpisu

    17210/2015-1

  • Technické parametry

    amýcká 129, 162 21 Praha 6 – Suchdol IČ: 60460709 DIČ: CZ60460709 zastoupená prof. Ing. Jiřím Balíkem, CSc., dr.h.c., rektor

  • Ekonomické parametry

    Ekonomická náročnost celého experimentu vychází z nákladů na chemikálie potřebné pro laboratorní analýzy. Následná kalkulace je možná pouze za předpokladu dostatečného laboratorního vybavení, které je uvedeno v experimentální části metodiky a odvíjí se od množství analyzovaných vzorků. Celkové náklady na stanovení frakcí dusíkatých látek (A, B1, B2,B3 a C) pro 10 vzorků se při potřebném vybavení laboratoře pohybují od 4100 Kč do 8550 Kč. V závěru studie došlo ke zhodnocení ekonomických aspektů celé práce, postavené na Cornellském systému, který využívá laboratorních analýz. Výhodou těchto čistě laboratorních analýz je to, že není nutný chov zvířat pro pokusné účely, čímž odpadají veškeré náklady spojené s jejich chovem (ustájení, krmení, potřeba pracovních sil atd).

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů