Hodnocení dusíkatých látek pastevních porostů a jadrných krmiv dle Cornellského systému
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000110" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000110 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17112.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17112.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení dusíkatých látek pastevních porostů a jadrných krmiv dle Cornellského systému
Popis výsledku v původním jazyce
Hodnocením frakcí dusíkatých látek krmiv lze získat širší pohled na trávení a vstřebávání jednotlivých živin a tím lze lépe formulovat krmnou dávku pro přežvýkavce, od které se následně odvíjí mléčná a masná produkce. Práce poskytuje informace o degradovatelnosti objemných i jadrných krmiv. U pastevní píce byla největší variabilita zjištěna pro frakci B2 a C, tedy středně degradovatelnou a nedegradovatelnou část dusíkatých látek. Mezi jadrnými krmivy vynikala lupina bílá výrazně vyšším obsahem rychle degradovatelné frakce dusíkatých látek (B1) v porovnání s ostatními krmivy a řepkové výlisky středně rychle degradovatelnou frakcí dusíaktých látek (B2).
Název v anglickém jazyce
Crude protein evaluation of pasture forage and concentrates according to the Cornell system
Popis výsledku anglicky
The nitrogen fractions provide a broader view on digestion and absorption of individual nutrients. By the nitrogen fractionation can be better formulated feed ration for ruminants, which is reflected in dairy and meat production. The study provides information about the degradability of pasture forage and concentrates. The greatest variability of B2 (intermediate degradable part of crude protein) and C (undegradable part of crude protein) fractions was declared for pasture forage. Compared to other feeds was found the highest content (P<0.05) of B1 (rapidly degradable part of crude protein) and B2 for lupine and rapeseed cake, respectively.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Cornellský systém ve výživě dojnic
ISBN
978-80-270-2269-4
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
32-37
Počet stran knihy
111
Název nakladatele
—
Místo vydání
Pohořelice
Kód UT WoS kapitoly
—