Vliv pastevního výkrmu na složení bakteriální mikrobioty ve slepých střevech kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002370" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002370 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15206.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15206.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pastevního výkrmu na složení bakteriální mikrobioty ve slepých střevech kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Metodou přímé kultivace byla sledována mikrobiální společenstva vyskytující se ve slepém střevě brojlerů z konvenčního a ekologického chovu. Ekologický chov předpokládá u zvířat snížení stresu a zvýšení komfortu života, což vede k získávání živočišných produktů s lepší chutí a vůní ve srovnání se zvířaty chovanými konvenčně. V obou způsobech chovu byly zjišťovány rozdíly ve výskytu celkových anaerobních bakterií, koliformních bakterií, bakterií mléčného kvašení, rodu Salmonella a Campylobacter. Ve slepém střevě brojlerů z obou typů chovu nebyly zjištěny žádné kampylobaktery ani salmonely. Byly zjištěny vyšší počty anaerobních bakterií, koliformů a bakterií mléčného kvašení u brojlerů z konvenčního chovu, avšak pouze v případě koliformních bakterií byl rozdíl statisticky významný.
Název v anglickém jazyce
Influence of the Organic Housing System on the Cecal Bacterial Microbiota in Chickens
Popis výsledku anglicky
The microbial communities of the cecum of broiler chickens from a conventional and an organic farm were investigated by cultivation. Organic system is believed to reduce stress, increase comfort and bird welfare, which leads to products with better taste and flavour compared to conventionally produced broiler chicken. A difference in cecal settlement of total anaerobes, coliforms, lactic acid bacteria, Campylobacters and salmonellas in the two different farming systems was addressed. No Campylobacters and salmonellas were detected. Higher counts of anaerobes, coliforms and milk fermentation bacteria were found in conventional farm. Though, only the difference in coliforms was statistically significant.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů