Vliv technologického opracování na výskyt vybraných patogenů jatečné drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001657" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001657 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologického opracování na výskyt vybraných patogenů jatečné drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Studie je zaměřena na stanovení prevalence výskytu a určení počtů patogenních bakterií u brojlerových kuřat v průběhu technologického opracování. Prozatím bylo vyšetřeno 72 těl jatečných brojlerů získaných ze 4 míst porážecí linky. Doposud nebyl zaznamenán výskyt Listeria spp., bakterie z rodu Salmonella spp. byl nalezeny jen u vzorků z druhého a čtvrtého odběru. Koncentrace Campylobacter spp. kolísala od 0,83 do 3,57 log cfu/cm2, koncentrace C. perfringens byla velmi nízká. Počty E. coli a celkové počty mezofilních bakterií se snižují v průběhu technologického opracování. Tyto částečné výsledky jsou součástí ročního projektu, jehož výsledky mohou posloužit pro stanovení mikrobiologických rizik na porážecí lince.
Název v anglickém jazyce
The Influence of Poultry Processing on the Incidence of Selected Bacterial Pathogens
Popis výsledku anglicky
This study was conducted to estimate the prevalence and concetration of pathogenic bacteria in broiler chicken during processing operations. A total of 72 broiler carcasses were collected from four different places of the production line. No carcasses were positive for Listeria spp., only in the first and fourth sampling were detected Salmonella spp. The concentration of Campylobacter spp. ranged from 0,83 to 3,57 log cfu/cm2, whilst the concentration of C. perfringens was very low. The levels of E. coli and mesophilic bacteria showed the decrease during poultry processing. These results can serve as a basic for risk management actions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-049-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—