Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt a počty Salmonella spp. u brojlerů v různých fázích jatečného opracování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002155" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002155 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt a počty Salmonella spp. u brojlerů v různých fázích jatečného opracování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo určit výskyt Salmonella spp. v caecu a na tělech brojlerů v různých fázích jatečného opracování a posoudit úroveň kontaminace pomocí enumerace Salmonella spp. Od dubna 2008 do dubna 2009 bylo vyšetřeno celkem 152 oplachů těl a 117 vzorkůcekálního obsahu. U pozitivních vzorků byl stanoven počet Salmonella spp. pomocí metody nejvýše pravděpodobného počtu (MPN). Všechna hejna pocházela z jediné farmy. Salmonella spp. byla prokázána pouze u jednoho cekálního vzorku (0,9 %), celkový výskytna tělech brojlerů před/po vykuchání a před/po chlazení vzduchem byl 10,5 %, 2,6 %, 5,3 % and 5,3 %. Počty Salmonella spp. se pohybovaly od méně než log 1,08 až po log 2,57 MPN na kus.

  • Název v anglickém jazyce

    Prevalence and numbers of Salmonella spp. in broilers at various stages of processing

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the prevalence of Salmonella spp. in caecum and on broiler carcasses at various points of the slaughter process and to assess the contamination level of carcasses by Salmonella enumeration. Between April 2008 and April 2009 total of 152 whole carcass rinses and 117 samples of caecal content were examined and Salmonella cells in positive samples were enumerated by the Most Probable Number method (MPN). All examined flocks originated from a single farm. Salmonella spp. was found only in one caecal sample (0.9%), the total prevalence of Salmonella spp. on chicken carcasses before/after evisceration and before/after air chilling was 10.5%, 2.6%, 5.3% and 5.3%, respectively. The numbers of Salmonella spp. varied from less than log 1.08 to log 2.57 MPN per carcass.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník příspěvků XI. konference mladých věděckých pracovníků

  • ISBN

    978-80-7305-068-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 6. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku