Výskyt a počty Salmonella spp. u brojlerů v různých fázích jatečného opracování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002155" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002155 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt a počty Salmonella spp. u brojlerů v různých fázích jatečného opracování
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo určit výskyt Salmonella spp. v caecu a na tělech brojlerů v různých fázích jatečného opracování a posoudit úroveň kontaminace pomocí enumerace Salmonella spp. Od dubna 2008 do dubna 2009 bylo vyšetřeno celkem 152 oplachů těl a 117 vzorkůcekálního obsahu. U pozitivních vzorků byl stanoven počet Salmonella spp. pomocí metody nejvýše pravděpodobného počtu (MPN). Všechna hejna pocházela z jediné farmy. Salmonella spp. byla prokázána pouze u jednoho cekálního vzorku (0,9 %), celkový výskytna tělech brojlerů před/po vykuchání a před/po chlazení vzduchem byl 10,5 %, 2,6 %, 5,3 % and 5,3 %. Počty Salmonella spp. se pohybovaly od méně než log 1,08 až po log 2,57 MPN na kus.
Název v anglickém jazyce
Prevalence and numbers of Salmonella spp. in broilers at various stages of processing
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the prevalence of Salmonella spp. in caecum and on broiler carcasses at various points of the slaughter process and to assess the contamination level of carcasses by Salmonella enumeration. Between April 2008 and April 2009 total of 152 whole carcass rinses and 117 samples of caecal content were examined and Salmonella cells in positive samples were enumerated by the Most Probable Number method (MPN). All examined flocks originated from a single farm. Salmonella spp. was found only in one caecal sample (0.9%), the total prevalence of Salmonella spp. on chicken carcasses before/after evisceration and before/after air chilling was 10.5%, 2.6%, 5.3% and 5.3%, respectively. The numbers of Salmonella spp. varied from less than log 1.08 to log 2.57 MPN per carcass.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník příspěvků XI. konference mladých věděckých pracovníků
ISBN
978-80-7305-068-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 6. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—