Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs at a slaughterhouse in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F24%3A00136183" target="_blank" >RIV/00216224:14110/24:00136183 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/24:43881217

  • Výsledek na webu

    <a href="https://actavet.vfu.cz/93/1/0087/" target="_blank" >https://actavet.vfu.cz/93/1/0087/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb202493010087" target="_blank" >10.2754/avb202493010087</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs at a slaughterhouse in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to evaluate the occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs in a slaughterhouse in the Czech Republic. Tonsils, mesenteric lymph nodes, and caecal contents were sampled from 120 pigs originating from eight farms. A total of 360 samples were examined. Cultivation methods were used to detect Salmonella. Suspect isolates were subjected to phenotypic identification. Serotyping was performed by slide agglutination method. The multiplex polymerase chain reaction (PCR) was used to detect genes encoding flagellar proteins. Salmonella spp. was isolated in 3 out of 360 samples (0.83%). The results proved the presence found a relatively low prevalence of Salmonella in fattening pigs at the Czech slaughterhouse, consistent implementation of Salmonella control program during pork production is critical in order to ensure the protection of consumer health.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs at a slaughterhouse in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs in a slaughterhouse in the Czech Republic. Tonsils, mesenteric lymph nodes, and caecal contents were sampled from 120 pigs originating from eight farms. A total of 360 samples were examined. Cultivation methods were used to detect Salmonella. Suspect isolates were subjected to phenotypic identification. Serotyping was performed by slide agglutination method. The multiplex polymerase chain reaction (PCR) was used to detect genes encoding flagellar proteins. Salmonella spp. was isolated in 3 out of 360 samples (0.83%). The results proved the presence found a relatively low prevalence of Salmonella in fattening pigs at the Czech slaughterhouse, consistent implementation of Salmonella control program during pork production is critical in order to ensure the protection of consumer health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria (Brno)

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

    1801-7576

  • Svazek periodika

    93

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    87-92

  • Kód UT WoS článku

    001199853700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85186941221