Výskyt a detekce Salmonella spp. u jatečných prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880089" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880089 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt a detekce Salmonella spp. u jatečných prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Česká republika patří k zemím s trvale vysokým výskytem salmonelózy v lidské populaci. Chovy prasat jsou významným zdrojem salmonel a jatky představují jedno z klíčových míst, odkud se mohou salmonely dostávat do potravinového řetězce. Cílem práce bylo stanovit prevalenci bakterií rodu Salmonella u jatečných prasat a zhodnotit riziko přenosu do potravinového řetězce. U prasat (n = 70) byly ihned po poražení odebírány vzorky mandlí, mezenteriálních mízních uzlin a obsah slepého střeva. Ke stanovení salmonel byly použity klasické kultivační metody. K sérologické a biochemické konfirmaci byl použit latexový test a Enterotest 24. Salmonella spp. byla zjištěna v 1 vzorku mandlí a v 1 vzorku mízních uzlin u 2 různých prasat pocházejících z jednoho chovu. Získané výsledky ukazují na nízký výskyt salmonel ve sledovaných chovech.
Název v anglickém jazyce
Occurrence and detection of Salmonella spp. in pigs
Popis výsledku anglicky
The Czech Republic is one of the countries with a consistently high incidence of salmonellosis in humans. Pig farms are a significant source of Salmonella and slaughterhouses are one of the key places where salmonella can enter the food chain. The aim of the project was to determine the prevalence of Salmonella bacteria in slaughter pigs and assess the risk of transmission into the food chain. In pigs (n = 70), samples of tonsils, mesenteric lymph nodes and cecal contents were taken immediately after slaughter. The standard culture methods were used to determine Salmonella. The latex test and Enterotest 24 was used for serological and biochemical confirmation. Salmonella spp. was detected in 1 tonsil sample and 1 lymph node sample from 2 different pigs from the same herd. The obtained results indicate a low incidence of salmonella in the monitored farms.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
317-320
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—