Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt a detekce Salmonella spp. u jatečných prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880089" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880089 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt a detekce Salmonella spp. u jatečných prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Česká republika patří k zemím s trvale vysokým výskytem salmonelózy v lidské populaci. Chovy prasat jsou významným zdrojem salmonel a jatky představují jedno z klíčových míst, odkud se mohou salmonely dostávat do potravinového řetězce. Cílem práce bylo stanovit prevalenci bakterií rodu Salmonella u jatečných prasat a zhodnotit riziko přenosu do potravinového řetězce. U prasat (n = 70) byly ihned po poražení odebírány vzorky mandlí, mezenteriálních mízních uzlin a obsah slepého střeva. Ke stanovení salmonel byly použity klasické kultivační metody. K sérologické a biochemické konfirmaci byl použit latexový test a Enterotest 24. Salmonella spp. byla zjištěna v 1 vzorku mandlí a v 1 vzorku mízních uzlin u 2 různých prasat pocházejících z jednoho chovu. Získané výsledky ukazují na nízký výskyt salmonel ve sledovaných chovech.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence and detection of Salmonella spp. in pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The Czech Republic is one of the countries with a consistently high incidence of salmonellosis in humans. Pig farms are a significant source of Salmonella and slaughterhouses are one of the key places where salmonella can enter the food chain. The aim of the project was to determine the prevalence of Salmonella bacteria in slaughter pigs and assess the risk of transmission into the food chain. In pigs (n = 70), samples of tonsils, mesenteric lymph nodes and cecal contents were taken immediately after slaughter. The standard culture methods were used to determine Salmonella. The latex test and Enterotest 24 was used for serological and biochemical confirmation. Salmonella spp. was detected in 1 tonsil sample and 1 lymph node sample from 2 different pigs from the same herd. The obtained results indicate a low incidence of salmonella in the monitored farms.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    317-320

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku