Výskyt salmonel u jatečných prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880770" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880770 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt salmonel u jatečných prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zhodnotit prevalenci Salmonella spp. v chovech prasat v České republice. Vzorky byly odebírány na vepřové porážce od výkrmových prasat pocházejících z osmi chovů. Odebrány byly vzorky mandlí, mezenteriálních mízních uzlin a obsahu slepého střeva od 120 prasat. Celkem bylo vyšetřeno 360 vzorků. K průkazu salmonel byly použity kultivační metody. Suspektní izoláty byly identifikovány fenotypově. Sérotypizace byla provedena sklíčkovou aglutinací. K detekci genů kódujících bičíkové proteiny byla použita metoda multiplex polymerázová řetězová reakce. Salmonella spp. byla izolována u 3 vzorků (0,83 %). Sérotypizocí byly určeny S.Typhimurium, S.Derby a monofázická S.Typhimurium. Přestože studie zjistila relativně nízkou prevalenci salmonel ve výkrmu prasat, důsledné provádění kontroly salmonel při produkci vepřového masa je pro zajištění bezpečnosti potravin a ochrany zdraví spotřebitele klíčové.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of Salmonella in Slaughter Pigs
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the prevalence of Salmonella spp. in pig farms in the Czech Republic. Samples were taken from fattening pigs from eight farms. Tonsils, mesenteric lymph nodes, and caecal contents were sampled from 120 pigs. A total of 360 samples were analysed. Cultivation methods have been used to salmonella detection. Suspect isolates were identified phenotypically. Serotyping was performed by slide agglutination method. The multiplex polymerase chain reaction method was used to detect genes encoding flagellar proteins. Salmonella spp. was isolated in 3 samples (0.83%). S. Typhimurium, S. Derby and monophasic S.Typhimurium were determined by serotyping. Although study found a relatively low prevalence of Salmonella in fattening pigs, the consistent implementation of Salmonella control during pork production is critical in order to ensure food safety and the protection of consumer´s health.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
30-36
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—