Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt salmonel u jatečných prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880770" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880770 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt salmonel u jatečných prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zhodnotit prevalenci Salmonella spp. v chovech prasat v České republice. Vzorky byly odebírány na vepřové porážce od výkrmových prasat pocházejících z osmi chovů. Odebrány byly vzorky mandlí, mezenteriálních mízních uzlin a obsahu slepého střeva od 120 prasat. Celkem bylo vyšetřeno 360 vzorků. K průkazu salmonel byly použity kultivační metody. Suspektní izoláty byly identifikovány fenotypově. Sérotypizace byla provedena sklíčkovou aglutinací. K detekci genů kódujících bičíkové proteiny byla použita metoda multiplex polymerázová řetězová reakce. Salmonella spp. byla izolována u 3 vzorků (0,83 %). Sérotypizocí byly určeny S.Typhimurium, S.Derby a monofázická S.Typhimurium. Přestože studie zjistila relativně nízkou prevalenci salmonel ve výkrmu prasat, důsledné provádění kontroly salmonel při produkci vepřového masa je pro zajištění bezpečnosti potravin a ochrany zdraví spotřebitele klíčové.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of Salmonella in Slaughter Pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the prevalence of Salmonella spp. in pig farms in the Czech Republic. Samples were taken from fattening pigs from eight farms. Tonsils, mesenteric lymph nodes, and caecal contents were sampled from 120 pigs. A total of 360 samples were analysed. Cultivation methods have been used to salmonella detection. Suspect isolates were identified phenotypically. Serotyping was performed by slide agglutination method. The multiplex polymerase chain reaction method was used to detect genes encoding flagellar proteins. Salmonella spp. was isolated in 3 samples (0.83%). S. Typhimurium, S. Derby and monophasic S.Typhimurium were determined by serotyping. Although study found a relatively low prevalence of Salmonella in fattening pigs, the consistent implementation of Salmonella control during pork production is critical in order to ensure food safety and the protection of consumer´s health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    30-36

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus