Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Microbiological quality of broiler carcasses during slaughter processing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871196" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871196 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16810/12:43871707

  • Výsledek na webu

    <a href="http://actavet.vfu.cz/pdf/201281010037.pdf" target="_blank" >http://actavet.vfu.cz/pdf/201281010037.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201281010037" target="_blank" >10.2754/avb201281010037</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Microbiological quality of broiler carcasses during slaughter processing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Microbial contamination of poultry carcasses can be influenced by many factors during transport and slaughtering. The aim of this study was to evaluate the impact of four processing steps (plucking, evisceration, washing and chilling) on the total viablecounts (TVC), counts of Escherichia coli, Salmonella spp. and Listeria spp. incidence on broiler carcasses. A total of 160 broiler carcasses originating from one farm were collected during one year period at a Czech slaughterhouse and examined. Both TVCand E. coli counts decreased during processing from 4.6 log cfu/cm2 and 3.5 log cfu/cm2 to 3.7 log cfu/cm2 and 1.8 log cfu/cm2, respectively, with a major impact of washing on TVC and washing and chilling on E. coli decrease (P { 0.001). Both Salmonellaspp. (6 strains) and Listeria spp. (12 strains, none of L. monocytogenes) were found sporadically in all processing steps followed. However, a decreasing trend was observed in Salmonella counts and Listeria spp. incidence during the proc

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological quality of broiler carcasses during slaughter processing

  • Popis výsledku anglicky

    Microbial contamination of poultry carcasses can be influenced by many factors during transport and slaughtering. The aim of this study was to evaluate the impact of four processing steps (plucking, evisceration, washing and chilling) on the total viablecounts (TVC), counts of Escherichia coli, Salmonella spp. and Listeria spp. incidence on broiler carcasses. A total of 160 broiler carcasses originating from one farm were collected during one year period at a Czech slaughterhouse and examined. Both TVCand E. coli counts decreased during processing from 4.6 log cfu/cm2 and 3.5 log cfu/cm2 to 3.7 log cfu/cm2 and 1.8 log cfu/cm2, respectively, with a major impact of washing on TVC and washing and chilling on E. coli decrease (P { 0.001). Both Salmonellaspp. (6 strains) and Listeria spp. (12 strains, none of L. monocytogenes) were found sporadically in all processing steps followed. However, a decreasing trend was observed in Salmonella counts and Listeria spp. incidence during the proc

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    81

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    37-42

  • Kód UT WoS článku

    000305600200007

  • EID výsledku v databázi Scopus