Produkce hovězího masa ve světě a v EU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000016" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16015.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce hovězího masa ve světě a v EU
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2013 se ve světě chovalo 1,5 mld. kusů skotu a vyrobilo se 64,3 mil. tun hovězího masa (20,5 % z výroby masa celkem). Mezi roky 2004 a 2014 se v EU-28 snížily stavy skotu o 2352 tis. kusů a 2,6 %, přičemž výroba hovězího masa poklesla o 780 tis. tun a 9,3 %. V ČR ve stejném období klesly stavy skotu o 21 tis. kusů a 1,5 %. Snížení stavů dojených krav (o 61 tis. a 14 %) bylo více než kompenzováno zvýšením stavů krav bez TPM (o 68 tis. a 50 %). Přesto se výroba hovězího masa v ČR snížila o 39 %. Jednou z příčin tohoto vývoje je růst exportů živého jatečného skotu související s vyššími farmářskými cenami v zahraničí. V roce 2013 spotřeboval jeden obyvatel EU, resp. ČR, 10,5 resp. 7,5 kg hovězího masa. Zjištěné ukazatele poukazují na zřetelně nižší intenzitu výroby hovězího masa v EU-13 než v EU-15.
Název v anglickém jazyce
Summary: Beef production in the world and in the EU
Popis výsledku anglicky
In 2013 in the world bred 1.5 billion of cattle and produced the 64.3 million tons of beef (20.5 % of total meat production). Between 2004 and 2014 in the EU-28 reduced the number of cattle on 2,352 thousand and 2.6 %, while beef production decreased by 780 thousand tons and 9.3 %. In the Czech Republic in the same period the number of cattle decreased by 21 thousand and 1.5%. Reduction number of dairy cows (about 61 thousand and 14%) was more than compensated by increasing the number of suckler cow (about 68 thousand and 50 %). Yet beef production in the Czech Republic decreased by 39%. One of the reasons for this is the growth in exports of live cattle associated with higher farm prices abroad. In 2013 one person consumed in EU respectively in Czech Republic 10.5, respectively 7.5 kg of beef. Identified indicators point to a clearly lower intensity beef production in EU-13 than in EU-15.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
34-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—