Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce hovězího masa ve světě a v EU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000016" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000016 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16015.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16015.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce hovězího masa ve světě a v EU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V roce 2013 se ve světě chovalo 1,5 mld. kusů skotu a vyrobilo se 64,3 mil. tun hovězího masa (20,5 % z výroby masa celkem). Mezi roky 2004 a 2014 se v EU-28 snížily stavy skotu o 2352 tis. kusů a 2,6 %, přičemž výroba hovězího masa poklesla o 780 tis. tun a 9,3 %. V ČR ve stejném období klesly stavy skotu o 21 tis. kusů a 1,5 %. Snížení stavů dojených krav (o 61 tis. a 14 %) bylo více než kompenzováno zvýšením stavů krav bez TPM (o 68 tis. a 50 %). Přesto se výroba hovězího masa v ČR snížila o 39 %. Jednou z příčin tohoto vývoje je růst exportů živého jatečného skotu související s vyššími farmářskými cenami v zahraničí. V roce 2013 spotřeboval jeden obyvatel EU, resp. ČR, 10,5 resp. 7,5 kg hovězího masa. Zjištěné ukazatele poukazují na zřetelně nižší intenzitu výroby hovězího masa v EU-13 než v EU-15.

  • Název v anglickém jazyce

    Summary: Beef production in the world and in the EU

  • Popis výsledku anglicky

    In 2013 in the world bred 1.5 billion of cattle and produced the 64.3 million tons of beef (20.5 % of total meat production). Between 2004 and 2014 in the EU-28 reduced the number of cattle on 2,352 thousand and 2.6 %, while beef production decreased by 780 thousand tons and 9.3 %. In the Czech Republic in the same period the number of cattle decreased by 21 thousand and 1.5%. Reduction number of dairy cows (about 61 thousand and 14%) was more than compensated by increasing the number of suckler cow (about 68 thousand and 50 %). Yet beef production in the Czech Republic decreased by 39%. One of the reasons for this is the growth in exports of live cattle associated with higher farm prices abroad. In 2013 one person consumed in EU respectively in Czech Republic 10.5, respectively 7.5 kg of beef. Identified indicators point to a clearly lower intensity beef production in EU-13 than in EU-15.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    34-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus