Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chov skotu a produkce hovězího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002309" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002309 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15160.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15160.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chov skotu a produkce hovězího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přes mírný pokles výroby hovězího masa a jeho průměrné spotřeby na obyvatele v letech 2000 až 2013 ve státech EU a přes výraznější pokles obou ukazatelů v ČR je produkce jatečného skotu významnou součástí živočišné výroby a celého agrárního sektoru. Od roku 2000 do roku 2013 dosáhl nárůst výroby masa celkem přibližně 35 %, z toho 15 % masa hovězího. V roce 2013 připadala spotřeba zhruba 43,1 kg masa na obyvatele. V EU-28 chovalo v roce 2013 celkem 87 619 tis. kusů skotu, z toho 74 493 tis. v EU-15 a 13 126 tis. ve státech EU-13. Mezi roky 2000 až 2013 se ve státech EU-28 snížila výroba hovězího masa o 980 tis. tun a 12 %, spotřeba hovězího masa na obyvatele o 1 kg a 8,5 %. Výraznější pokles výroby hovězího masa vykazují státy EU-13. Krátkodobá prognóza do roku 2015 počítá v EU ve srovnání s rokem 2013 se zvýšením výroby o cca 5 % (na 7 693 tis. tun) a spotřeby hovězího masa na obyvatele o 3 % (na 10,7 kg). S poklesem stavů skotu v ČR se snižují roční počty porážek skotu a klesá objem produkce hovězího masa. Nepříznivý vývoj výroby hovězího masa v ČR je patrný zejména ve srovnání se situací ve světě a v EU. Spotřeba masa na obyvatele ČR se v období 1990 až 2012 snížila o 19,1 kg z 96,5 na 77,4 kg a z hlavních druhů vykázala největší pokles (o 20 kg a 71 %) spotřeba masa hovězího. Odhad ekonomických ukazatelů výkrmu býků ukazuje, že při tržbách 28 560 Kč a nákladech 32 430 Kč na kus by bylo v roce 2013 dosaženo ztráty 3 870 Kč na kus. Pro desetiprocentní rentabilitu by tržby musely dosáhnout 35 675 Kč za kus. Mezi hlavní faktory ekonomické úspěšnosti výkrmu býků patří nízké ceny zástavu, náklady a jejich hlavní položky, úhyny a nutné porážky v průběhu výkrmu, vysoké přírůstky hmotnosti a tržby za jatečné býky, přiměřené porážkové hmotnosti apod.

  • Název v anglickém jazyce

    Cattle breeding and beef production

  • Popis výsledku anglicky

    Despite a slight decline in beef production and its average per capita consumption in the years 2000-2013 in the EU and across significant decline in both indicators in the Czech Republic is the production slaughter cattle an important part of animal production and of the whole agrarian sector. From 2000 to 2013 there was a rise in meat production total of approximately 35%, 15% beef meat. In 2013, consumption accounted for about 43.1 kilograms of meat per capita. In the EU-28 bred in 2013 a total of 87,619 thousand. cattle, of which 74,493 thousand. in EU-15 and 13 126 thousand. in EU-13. Between 2000 and 2013 in EU-28 beef production decreased by 980 thousand. tons and 12%, beef consumption per capita of about 1 kg and 8.5%. Significant decline in beef production exhibit EU-13 Short-term forecast up to 2015 counts in the EU compared to 2013, increasing production by about 5% (to 7,693 thous. tons) and meat consumption per capita of 3% (to 10.7 kg). With the decline in cattle population in the Czech Republic to reduce annual number of slaughterings of cattle is declining beef production. Unfavorable development of beef production in the Czech Republic is particularly evident in comparison with the situation in the world and in the EU. Meat consumption per capita in the Czech Republic in the period 1990-2012 decreased by 19.1 kg from 96.5 to 77.4 kg, and the main species showed the greatest decline (about 20 kg and 71%), beef meat consumption. Estimation of economic indicators fattening bulls shows that sales of CZK 28,560 and CZK 32,430 cost per piece would be achieved in 2013 losses 3,870 CZK per piece. For 10 % profitability sales would have to achieved 35 675 CZK per bull. Among the main factors of economic success fattening bulls include lower prices, costs and their main item, deaths and necessary slaughter during fattening, high weight gain and sales for slaughter bulls appropriate slaughter weight, etc.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů