Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkční a ekonomická hlediska výroby masa v ČR a EU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001687" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001687 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12130.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12130.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkční a ekonomická hlediska výroby masa v ČR a EU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2000 až 2011 se v ČR snížila produkce masa o 198 tis. tun resp. 28 %. Nejvyšší pokles (133 tis. tun resp. 34 %) byl zaznamenán u produkce vepřového masa. Z celkového poklesu příjmů 7,7 miliardy, tj. 27 % za jatečná zvířata, ve stejném období, bylo 7,3 miliardy, tj. 45 % v sektoru produkce jatečných prasat. V roce 2011 dosáhla produkce masa 119 kg a 231 eur na hektar zemědělské půdy, což je přibližně 42 resp. 45 % produkce EU-15, produkce na obyvatele je 48 kg a 92 eur (52 resp. 54 %). Kvůli poklesu soběstačnosti v produkci masa pod 100 %, je nezbytné zastavit negativní trend snižování produkce masa. Hlavní podmínka pro zvyšování produkce masa je zlepšit ekonomiku produkce, což vyžaduje zavedení opatření v rámci podniku (zvýšení přírůstků, zlepšení reprodukce krav, zlepšení kvality masa, atd.) a nadpodnikové opatření (propagace spotřeby kvalitních a domácích potravin, stejné podmínky společné zemědělské politiky v EU, atd.).

  • Název v anglickém jazyce

    Economic and production aspects of meat output in the Czech Republik and EU

  • Popis výsledku anglicky

    Between 2000 and 2011 in the Czech Republic decreased meat production by about 198 thousand tons and 28 %. The highest decrease (about 133 thousand tons and 34 %) reached the decrease of the production of pork. Sales of slaughter animals in the same period fell by CZK 7.7 billion and 27 % of which for pigs by CZK 7.3 billion and 45 %. In 2011 the production of meat per hectare of agricultural land reached 119 kg and 231 eur, it is approximately 42 and 45 % of the same indicators in the EU-15, per capita48 kg and 92 eur (52 a 54 %). Due to a decline in self-sufficiency in meat consumption below 100 %, it seems necessary to stop this negative trend. The main condition for increasing meat production is to improve the economics of its production, which requires the implementation of business (increase growth, improve fertility of cows, improving meat quality etc.) and over business (promoting quality and domestic food consumption, the same principles of the common agricultural policy in t

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů