Produkční a ekonomická hlediska výroby masa v ČR a EU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001687" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001687 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12130.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12130.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkční a ekonomická hlediska výroby masa v ČR a EU
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2000 až 2011 se v ČR snížila produkce masa o 198 tis. tun resp. 28 %. Nejvyšší pokles (133 tis. tun resp. 34 %) byl zaznamenán u produkce vepřového masa. Z celkového poklesu příjmů 7,7 miliardy, tj. 27 % za jatečná zvířata, ve stejném období, bylo 7,3 miliardy, tj. 45 % v sektoru produkce jatečných prasat. V roce 2011 dosáhla produkce masa 119 kg a 231 eur na hektar zemědělské půdy, což je přibližně 42 resp. 45 % produkce EU-15, produkce na obyvatele je 48 kg a 92 eur (52 resp. 54 %). Kvůli poklesu soběstačnosti v produkci masa pod 100 %, je nezbytné zastavit negativní trend snižování produkce masa. Hlavní podmínka pro zvyšování produkce masa je zlepšit ekonomiku produkce, což vyžaduje zavedení opatření v rámci podniku (zvýšení přírůstků, zlepšení reprodukce krav, zlepšení kvality masa, atd.) a nadpodnikové opatření (propagace spotřeby kvalitních a domácích potravin, stejné podmínky společné zemědělské politiky v EU, atd.).
Název v anglickém jazyce
Economic and production aspects of meat output in the Czech Republik and EU
Popis výsledku anglicky
Between 2000 and 2011 in the Czech Republic decreased meat production by about 198 thousand tons and 28 %. The highest decrease (about 133 thousand tons and 34 %) reached the decrease of the production of pork. Sales of slaughter animals in the same period fell by CZK 7.7 billion and 27 % of which for pigs by CZK 7.3 billion and 45 %. In 2011 the production of meat per hectare of agricultural land reached 119 kg and 231 eur, it is approximately 42 and 45 % of the same indicators in the EU-15, per capita48 kg and 92 eur (52 a 54 %). Due to a decline in self-sufficiency in meat consumption below 100 %, it seems necessary to stop this negative trend. The main condition for increasing meat production is to improve the economics of its production, which requires the implementation of business (increase growth, improve fertility of cows, improving meat quality etc.) and over business (promoting quality and domestic food consumption, the same principles of the common agricultural policy in t
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů