Intenzita výroby a spotřeba hovězího masa ve světě, ve státech EU a v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000117" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000117 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20114.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20114.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Intenzita výroby a spotřeba hovězího masa ve světě, ve státech EU a v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
S rostoucím počtem celosvětové populace vzniká stále větší poptávka po základních potravinách, mezi které jednoznačně patří i maso. V roce 2018 celková celosvětová produkce masa v hmotnosti jatečně upraveného těla činila 342 mld. tun. Oproti roku 2000, resp. 2010 se tak světová výroba zvýšila o 47, resp. 16 % a předpokládá se zdvojnásobení světové produkce masa do roku 2050. Z hlavních druhů mas bylo v roce 2018 nejvíce vyrobeno masa drůbežího (37 %) a vepřového (35 %). Hovězí maso zaujímá pomyslnou třetí pozici s celosvětovou produkcí 67 mil. tun. Spotřeba masa na obyvatele byla v roce 2017 ve světě 42,57 kg. Na celém světě se v roce 2018 chovalo 1,5 mld. kusů skotu, tj. cca 31 kusů na 100 hektarů zemědělské půdy a 20 kusů na 100 obyvatel. Zatímco v Asii se chovalo v roce 2018 nejvíce skotu, tak nejvíce hovězího a telecího masa se vyrobilo ve stejném roce v Jižní a Střední Americe. Na jednoho obyvatele planety připadala v roce 2017 spotřeba hovězího a telecího masa ve výši 9 kg, což je zhruba 21 % z celkové spotřeby masa na obyvatele. V ČR se v roce 2019 na celkové roční produkci masa nejvíce podílelo vepřové (47 %) a drůbeží (37 %). Třetí pozici s podílem 16 % zaujímalo maso hovězího a telecí, jehož výroba činila 72,9 tis. tun. Na rozdíl od vepřového a drůbežího masa je ČR v produkci hovězího soběstačná, což umožňuje část produkce exportovat.
Název v anglickém jazyce
Intensity of beef production and consumption in the world, in EU countries and in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
With the growing number of the world's population, there is an increasing demand for basic foods, which clearly include meat. In 2018, total global meat production in carcass weight was 342 billion tons. Compared to the year 2000, resp. 2010, world production increased by 47, respectively 16% and world meat production is expected to double by 2050. Of the main types of meat, poultry (37%) and pork (35%) meat was produced the most in 2018. Beef occupies an imaginary third position with a worldwide production of 67 million tons. Worldwide meat consumption per capita in 2017 was 42.57 kg. In 2018 worldwide 1.5 billion cattle were bred, i.e. about 31 per 100 hectares of agricultural land and 20 per 100 inhabitants. While most cattle were bred in Asia in 2018, most beef and veal were produced in the same year in South and Central America. In 2017, the per capita consumption of beef and veal was 9 kg, which is about 21% of the total per capita meat consumption. In the Czech Republic, in 2019 pork (47%) and poultry (37%) contributed the most to the total annual meat production. The third position with a share of 16% was occupied by beef and veal, whose production was 72.9 thousand tons. Unlike pork and poultry meat, the Czech Republic is self-sufficient in beef production, which allows part of the production to be exported.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů