Podmínky dosažení zisku v produkci hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000209" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000209 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19206.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19206.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Podmínky dosažení zisku v produkci hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Na celosvětové produkce masa (334 mil. tun v roce 2017) se nejvíce podílelo maso vepřové (36 %) a maso drůbeží (33 %). Maso hovězí bylo s produkcí 66 mil. tun a podílem 20 % třetím hlavním druhem. ČR je v produkci hovězího masa v současné době soběstačná, avšak pro zajištění i budoucí soběstačnosti je nezbytná ekonomická výhodnost produkce hovězího masa. A protože velký podíl produkce hovězího v ČR pochází od býků, je nezbytnou podmínkou udržení produkce hovězího masa dosahování přiměřené úrovně rentability ve výkrmu býků. Údaje pro výpočty vychází z dat získaných od podniků zabývající se výkrmem býků v ČR. Náklady v roce 2018 na dobu výkrmu, tj. od zařazení býčka do porážky a zohlednění ceny zástavu byly 40 tis. Kč na býka a při prodejní ceně za poraženého býka 34 tis. Kč byla v průměru v odvětví ztráta. Mezi základní podmínky pro příznivou ekonomiku výkrmu býků patří vysoké denní přírůstky hmotnosti, optimální porážková hmotnost, dobrý zdravotní stav a nízké úhyny aj. I přesto, že větší část hovězího masa v ČR pochází od skotu plemen s mléčnou a kombinovanou užitkovostí, tak významnou část domácí produkce zajišťují masná plemena skotu. U sledovaných podniků s chovem krav bez tržní produkce mléka byla v roce 2018 při nákladech 34 tis. Kč na krávu a rok dosažena v průměru kladná rentabilita 3,9 % včetně započítání dotací. Mezi hlavní podmínky pro dosažení zisku patří především vysoký počet odchovaných telat a jejich vysoká prodejní cena.
Název v anglickém jazyce
Terms profit in beef production
Popis výsledku anglicky
For worldwide meat production (334 million tonnes in 2017) has the largest share of pork (36%) and poultry (33%). Beef was the third major species with a production of 66 million tonnes and a 20% share. The Czech Republic is currently self-sufficient in beef production, but the economic advantageousness of beef production is essential to ensure future self-sufficiency. And because a large proportion of beef production in the Czech Republic comes from bulls, achieving a reasonable level of profitability in bull fattening is a necessary condition for maintaining beef production. The data for the calculations are based on data obtained from bull fattening operations in the Czech Republic. Costs in 2018 for the period of fattening, i.e. from initial bull entering fattening to slaughter were at 40 thousand CZK for a bull and at the sale price for a slaughtered bull 34 thousand CZK was an average loss. The basic conditions for a favorable economy of fattening bulls include high daily weight gains, optimal slaughter weight, good health and low death losses, etc. Despite the fact that the majority of beef in the Czech Republic comes from cattle breeds with dairy and combined yields, a significant part of domestic production is provided by cattle meat breeds. The monitored farms with breeding suckler cow in 2018 at the cost of 34 thousand CZK per cow and year achieved on average positive profitability of 3.9% including subsidies. The main conditions for making a profit include, in particular, a high number of calves weaned and their high selling price.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů