Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Relationship between muscle fibre characteristics and meat sensory properties in three nutria (Myocastor coypus) colour types

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000062" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000062 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/16:70562

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/184699.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/184699.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/59/2015-CJAS" target="_blank" >10.17221/59/2015-CJAS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Relationship between muscle fibre characteristics and meat sensory properties in three nutria (Myocastor coypus) colour types

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study determined the muscle fibre characteristics and sensory properties of the longissimus lumborum muscle (LL) of eight-month-old nutrias of three colour types and the correlations between meat histochemical measurements and eating quality. The following nutria colour types were used in the experiment: Standard (ST), Moravian Silver (MS), and Prestice Multicolour (PM). The nutria colour type significantly (P < 0.001) affected the number of type IIB fibres with the lowest number in ST (108 per mm2). The proportion of type I fibres varied between 10.6 and 14.2%, type IIA fibres varied between 6.1 and 7.8%, and type IIB fibres varied between 78.2 and 83.4% and it was not affected by colour type. The cross-sectional area (CSA) was 2.565–2.841 µm2 in type I, 2.867–3.010 µm2 in type IIA, and 4.698–5.517 µm2 in type IIB fibres. The CSA of type IIB fibres (P < 0.001) was the largest in ST. The sensory trait of tenderness (P < 0.05) was the lowest in MS. Correlations between the proportion of fibres and sensory traits were not observed. The CSA of type I fibres correlated with flavour (0.19) and the CSA of type IIB fibres with tenderness (0.10).

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship between muscle fibre characteristics and meat sensory properties in three nutria (Myocastor coypus) colour types

  • Popis výsledku anglicky

    The study determined the muscle fibre characteristics and sensory properties of the longissimus lumborum muscle (LL) of eight-month-old nutrias of three colour types and the correlations between meat histochemical measurements and eating quality. The following nutria colour types were used in the experiment: Standard (ST), Moravian Silver (MS), and Prestice Multicolour (PM). The nutria colour type significantly (P < 0.001) affected the number of type IIB fibres with the lowest number in ST (108 per mm2). The proportion of type I fibres varied between 10.6 and 14.2%, type IIA fibres varied between 6.1 and 7.8%, and type IIB fibres varied between 78.2 and 83.4% and it was not affected by colour type. The cross-sectional area (CSA) was 2.565–2.841 µm2 in type I, 2.867–3.010 µm2 in type IIA, and 4.698–5.517 µm2 in type IIB fibres. The CSA of type IIB fibres (P < 0.001) was the largest in ST. The sensory trait of tenderness (P < 0.05) was the lowest in MS. Correlations between the proportion of fibres and sensory traits were not observed. The CSA of type I fibres correlated with flavour (0.19) and the CSA of type IIB fibres with tenderness (0.10).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    217-222

  • Kód UT WoS článku

    000382554500003

  • EID výsledku v databázi Scopus