Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genotypu na fyzikální ukazatele a senzorické hodnocení kvality masa pomalu rostoucích kuřat chovaných na pastv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000103" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000103 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17094.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17094.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genotypu na fyzikální ukazatele a senzorické hodnocení kvality masa pomalu rostoucích kuřat chovaných na pastv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vhodnými genotypy pro pastevní chov kuřat jsou pomalu rostoucí nebo středně rychle rostoucí genotypy, které jsou dobře adaptovatelné na chov mimo halu. Pobyt kuřat na pastvě může uspořit náklady na krmnou směs a přispět k pohodě kuřat proti chovu v hale. Jak pohoda kuřat, tak i pastva, mohou zvýšit kvalitu masa. Pastevní porost má příznivý obsah mastných kyselin a antioxidantů (Skřivan a Englmaierová, 2014; Sales, 2014). Zvýšený obsah antioxidantů a vhodné složení mastných kyselin v mase kuřat může následně ovlivnit riziko vzniku civilizačních chorob u lidí. Z hlediska kvality je dalším významným faktorem i genotyp.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Genotype on Physical Characteristics and Sensory Evaluation of Meat Quality of Slow-Growing Chickens Housed on Pasture

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of three chicken genotypes (Dominant Sussex D104, Dominant Brown D102, Dominant Tinted D723) on meat quality characteristics of cockerels with access to pasture. The chickens were housed in mobile box on pasture from 50th to 77th day of age (stocking density 9.2 chickens per m2). Higher pasture intake was ascertained in genotype Dominant Brown D102 (7.41 g DM/pcs/day) and Dominant Tinted D723 (7.52 g DM/pcs/day). Body weight in 77th day of age (PO.001; 1842 g) and dressing percentage was the highest in chickens Dominant Brown D102 (P=0.036; 68.1%). However, the meat of cockerels Dominant Tinted D723 showed the highest tenderness based on both the sensory evaluation (P=0.022) and the value of share force (P=0.049). It correspond with higher (P<0.001) value of cross-sectional area and diameter of fibres of these chickens.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů