Vliv genotypu na fyzikální ukazatele a senzorické hodnocení kvality masa pomalu rostoucích kuřat chovaných na pastv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000103" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000103 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17094.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17094.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genotypu na fyzikální ukazatele a senzorické hodnocení kvality masa pomalu rostoucích kuřat chovaných na pastv
Popis výsledku v původním jazyce
Vhodnými genotypy pro pastevní chov kuřat jsou pomalu rostoucí nebo středně rychle rostoucí genotypy, které jsou dobře adaptovatelné na chov mimo halu. Pobyt kuřat na pastvě může uspořit náklady na krmnou směs a přispět k pohodě kuřat proti chovu v hale. Jak pohoda kuřat, tak i pastva, mohou zvýšit kvalitu masa. Pastevní porost má příznivý obsah mastných kyselin a antioxidantů (Skřivan a Englmaierová, 2014; Sales, 2014). Zvýšený obsah antioxidantů a vhodné složení mastných kyselin v mase kuřat může následně ovlivnit riziko vzniku civilizačních chorob u lidí. Z hlediska kvality je dalším významným faktorem i genotyp.
Název v anglickém jazyce
The Effect of Genotype on Physical Characteristics and Sensory Evaluation of Meat Quality of Slow-Growing Chickens Housed on Pasture
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of three chicken genotypes (Dominant Sussex D104, Dominant Brown D102, Dominant Tinted D723) on meat quality characteristics of cockerels with access to pasture. The chickens were housed in mobile box on pasture from 50th to 77th day of age (stocking density 9.2 chickens per m2). Higher pasture intake was ascertained in genotype Dominant Brown D102 (7.41 g DM/pcs/day) and Dominant Tinted D723 (7.52 g DM/pcs/day). Body weight in 77th day of age (PO.001; 1842 g) and dressing percentage was the highest in chickens Dominant Brown D102 (P=0.036; 68.1%). However, the meat of cockerels Dominant Tinted D723 showed the highest tenderness based on both the sensory evaluation (P=0.022) and the value of share force (P=0.049). It correspond with higher (P<0.001) value of cross-sectional area and diameter of fibres of these chickens.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů