Kvalita masa kuřat Dominant chovaných na pastvě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000168" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000168 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17189.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17189.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa kuřat Dominant chovaných na pastvě
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo vyhodnotit vliv tří genotypů kuřat (Dominant Sussex D104, Dominant Brown D102 a Dominant Tinted D723) na ukazatele užitkovosti a kvality masa kohoutků, kteří měli přístup k pastvě. Kuřata byla od 50. do 77. dne věku umístěna do mobilních boxů na pastvu. Hustota osazení boxu byla 9,2 kuřete na m2. Nejvyšší příjem pastvy byl zaznamenán u genotypu Dominant Brown D102 (7,41 g sušiny/ks/den) a Dominant Tinted D723 (7,52g sušiny/ks/den). Živá hmotnost v 77. dni věku (P<0,001; 1842g) a jatečná výtěžnost (68,1 %; P = 0,036) byla nejvyšší u kuřat Dominant Brown D102. Nicméně maso kohoutků Dominant Tinted D723 vykazovalo vyšší křehkost, jak na základě senzorického hodnocení (P = 0,022), tak i z hodnoty síly střihu (P = 0,049). To koresponduje s vyšší (P<0,001) hodnotou plochy a průměru svalových vláken těchto kuřat.
Název v anglickém jazyce
The meat quality of Dominant chickens reared on pasture
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of three chicken genotypes (Dominant Sussex D104, Dominant Brown D102, Dominant Tinted D723) on meat quality characteristics of cockerels with access to pasture. The chickens were housed in mobile box on pasture from 50th to 77th day of age (stocking density 9.2 chickens per m2). Higher pasture intake was ascertained in genotype Dominant Brown D102 (7.41 g DM/pc/day) and Dominant Tinted D723 (7.52 g DM/pc/day). Body weight in 77,h day of age (P<0.001; 1842g) and dressing percentage was the highest in chickens Dominant Brown D102 (P = 0.036; 68.1%). However, the meat of cockerels Dominant Tinted D723 showed the highest tenderness based on both the sensory evaluation (P = 0.022) and the value of share force (P = 0.049). It correspond with higher (P<0.001) value of cross-sectional area and diameter of fibres of these chickens.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
51-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—