Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu skořápky a mikrobiální kontaminaci vajec nosnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000104" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000104 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17093.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17093.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu skořápky a mikrobiální kontaminaci vajec nosnic
Popis výsledku v původním jazyce
Způsob chovu nosnic má značný vliv na kvalitu vajec, včetně jejich fyzikálně-chemických vlastností a mikrobiálního znečištění. Kvalita vaječné skořápky je jeden z důležitých parametrů kvality vajec a má významný vliv na skladování a manipulaci. Van den Brand et al. (2004) zjistili, že lepší kvalitu skořápky vykazovala vejce z klecí, naopak Englmaierová a Tůmová (2009) z podestýlky. De Reu et al. (2006a) zas sledovali vliv ustájení na mikrobiální kontaminaci skořápky a zaznamenali její průkazně vyšší znečištění v alternativním systému. Porušená a znečištěná skořápka pak představuje vysoké riziko mikrobiální penetrace do vaječného obsahu
Název v anglickém jazyce
Effect of Housing System and Calcium Content on Eggshell Quality and Microbial Contamination of Eggs in Laying Hens
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the effect of housing system and feed calcium content on eggshell quality and microbial contamination of egg. The laying hens ISA Brown were housed in enriched cages and on litter and fed two levels of calcium (3 and 3.5%) in feed mixtures during the whole laying cycle. Significant interaction between housing system and calcium content was found in eggshell strength with the highest values in eggs from cage with 3.5%. Housing system significantly (P O.001) influenced hen-day egg production, daily feed consumption and eggshell strength. Calcium content significantly (P <0.001) influenced eggshell strength with higher values in eggs from cage in 3.5% calcium and on litter in 3%. Significantly higher contamination of eggshell was in Enterococcus and total number of microorganisms in eggs from litter. Higher penetration of all monitored microorganisms into eggshell membrane was found in eggs after 2 and 7 days of storage on litter with 3.5% calcium.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů