Kontrola kolostrální výživy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000146" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000146 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17156.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17156.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontrola kolostrální výživy
Popis výsledku v původním jazyce
Workshop (Ing. Stanislav Staněk, Ph.D. -VÚŽV,v.v.i., MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D. - VÚVel, v.v.i. ) byl zaměřený na praktický management mlezivové výživy a rutinní hodnocení imunologické vybavenosti telat ve stádech dojeného skotu. V rámci workshopu byly v případě mleziva chovatelům: a) vysvětleny zásady práce s mlezivem, b) ukázány různé typy refraktometrů, c) zdůrazněna nutnost pravidelného kalibrování refraktometrů, d) ukázána práce s refraktometry a vysvětlena interpretace výsledků. V případě imunitní vybavenosti telat byly chovatelům: a) shrnuty zásady odběru krve a separace sér, b) ukázány různé metody odhadu kvality imunitní vybavenosti pomocí refraktometrů (celkový protein, Brix). V závěru workshopu byly představeny možnosti hodnocení úrovně hygieny zařízení a pomůcek pro napájení telat. Představen byl rychlotest na detekování reziduálního množství bílkovin (detekování kritických míst - eliminace mikrobiální kontaminace).
Název v anglickém jazyce
Control of colostral nutrition by dairy calves
Popis výsledku anglicky
The workshop (Ing. Stanislav Staněk, Ph.D. -VÚŽV, v.v.i., MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D. - VÚVel, v.v.i. ) focused on the practical management of colostrum nutrition and the routine evaluation of the passive immunity of calves in the dairy herds. Concerning colostrum the breeders were acquainted with a) principles of working with colostrum, b) different types of refractometers, c) the importance of regular calibration of the instrument, d) the work with refractometers and results interpretation. Concerning the passive immunity a) the principles for calf blood sampling and serum separation were summarized, b) various methods of estimating the level of passive immunity have been shown using refractometers (total protein – TP, Brix). The options for assessing the level of hygiene of devices and equipment for feeding calves were presented at the end of the workshop. The rapid protein residue test was also presented (detection of critical management points, elimination of microbial contamination).
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Krásná Hora nad Vltavou
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
22
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce