Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Diets Containing Selenized Yeast, Selenate, Carnosic Acid and Fish Oil Change the Content of Fatty Acids, Tocopherols and Cholesterol in the Subcutaneous Fat of Lambs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000191" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000191 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17197.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17197.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Diets Containing Selenized Yeast, Selenate, Carnosic Acid and Fish Oil Change the Content of Fatty Acids, Tocopherols and Cholesterol in the Subcutaneous Fat of Lambs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Male lambs were divided into 5 groups of 6 animals. For 35 days each group was fed one of the following diets: control diet containing 3% rapeseed oil (RO); ROFO diet containing 2% RO and 1% fish oil (FO); CA diet with the addition of 2% RO, 1% FO and 0.1% carnosic acid (CA); CASeY diet with the addition of 0.35 ppm selenium (Se)in the form of selenized-yeast (SeY) to the CA diet; CASeVI diet with the addition of 0.35 ppm Se in the form of selenate (SeVI) to the CA diet. Subcutaneous adipose tissue (SAT) samples were collected from lambs. The experimental diets decreased the C15:0 and C18:0 contents and the sum of conjugated linoleic acid isomers in the SAT when compared to the control diet. The content of long-chain polyunsaturated fatty acids (LPUFA), including n-3LPUFA in the SAT, were most effectively increased by the ROFO diet. The CASeVI diet most effectively increased the content of cholesterol in the SAT. The CASeY and CASeVI diets most effectively increased the content of all tocopherols in the SAT. Oxidative stress in the SAT was most effectively reduced by the CA diet. The ROFO diet increased oxidative stress in the SAT relative to the control diet.

  • Název v anglickém jazyce

    Diets Containing Selenized Yeast, Selenate, Carnosic Acid and Fish Oil Change the Content of Fatty Acids, Tocopherols and Cholesterol in the Subcutaneous Fat of Lambs

  • Popis výsledku anglicky

    Male lambs were divided into 5 groups of 6 animals. For 35 days each group was fed one of the following diets: control diet containing 3% rapeseed oil (RO); ROFO diet containing 2% RO and 1% fish oil (FO); CA diet with the addition of 2% RO, 1% FO and 0.1% carnosic acid (CA); CASeY diet with the addition of 0.35 ppm selenium (Se)in the form of selenized-yeast (SeY) to the CA diet; CASeVI diet with the addition of 0.35 ppm Se in the form of selenate (SeVI) to the CA diet. Subcutaneous adipose tissue (SAT) samples were collected from lambs. The experimental diets decreased the C15:0 and C18:0 contents and the sum of conjugated linoleic acid isomers in the SAT when compared to the control diet. The content of long-chain polyunsaturated fatty acids (LPUFA), including n-3LPUFA in the SAT, were most effectively increased by the ROFO diet. The CASeVI diet most effectively increased the content of cholesterol in the SAT. The CASeY and CASeVI diets most effectively increased the content of all tocopherols in the SAT. Oxidative stress in the SAT was most effectively reduced by the CA diet. The ROFO diet increased oxidative stress in the SAT relative to the control diet.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Animal and Plant Sciences

  • ISSN

    1018-7081

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    PK - Pákistánská islámská republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    1781-1794

  • Kód UT WoS článku

    000417866700006

  • EID výsledku v databázi Scopus