Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000212" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000212 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17207.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17207.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je seznámit odbornou veřejnost s některými stávajícími variantami stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce a doporučit, které metody používat. Metodika v první části definuje vlákninu a její funkce ve výživě přežvýkavců. Druhá část je věnována popisu metod stanovení a hodnocení fyzikální struktury krmiv. V části třetí jsou uvedeny některé výsledky našich pokusů interpretujících využití návrhů v praxi. Pro posouzení struktury krmiva se doporučujeme oddělit horizontálním, resp. vertikálním třepáním na několika sítech různě velké částice u nativního či usušeného vzorku krmiva. Na základě stanovení škrobu ve zbytku krmiva, které prochází sítem s oky 4,75 mm, se posuzuje stupeň narušení kukuřičného zrna v siláži (CSPS). Nejjednodušší metodou je vizuální posouzení zrna (stupně jeho narušení) po separaci mokrou cestou ve vodě, případně vizuální posouzení produktů potravinářského průmyslu podle stupně jejich zmazovatění.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods of determination and assessment of efficient fibre of fodders for ruminants

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of the methodology consists in familiarizing the professional public with some existing variants of determination and assessment of efficient fibre of fodders for ruminants and in suggesting the methods to be used. The first part of the methodology defines fibre and its functions in nutrition of ruminants. The second part is devoted to the description of the methods of determination and assessment of the physical structure of the fodders. The third part presents some results of our experiments, interpreting the practical use of the suggestions. To assess the structure of the fodder, we recommend separating particles of different size, contained in the native or dried fodder sample, by horizontal or vertical agitation on several sieves. The determination of starch in the remaining fodder passing through a 4.75 mm-mesh sieve serves as base to assess the degree of disruption of the maize grain in the silage, resp. Corn Silage Processing Score (CSPS). The simplest method consists in visual assessment of the grain (of the degree of its disruption) after wet separation in water, or in visual assessment of the food industry products by the degree of their turning to slime.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7403-173-1

  • Číslo předpisu

    17210/2017-5

  • Technické parametry

    Představené metody zjišťování délky řezanky a její separace na sítech nebo ve vodě, fyzikálně efektivní vlákniny, stupně nadrcení zrna, či stupně celkového nadrcení krmné dávky jsou velmi jednoduché a levné.

  • Ekonomické parametry

    Podle meta-analýzy, kterou zpracovali Ferraretto a Shaver (2012), lze silážování při „ideální“ sušině 32-36 %, získat u dojnice o 2 kg/d více mléka než když se silážuje při sušině 40 a více %. Téměř stejně velké navýšení užitkovosti (o 1,8 kg/d) bylo prokázáno, když byla na řezačce nastavena vzdálenost mezi drtícími válci 1 až 3 mm, oproti vzdálenosti 4 až 8 mm. Podle jiné meta-analýzy, kterou zpracovali Krämer-Schmid a kol. (2016) se údajně při zvýšení koeficientu stravitelnosti NDF silážní kukuřice o jedno procento zvýší denní produkce mléka o 82 g (P = 0,04) a denní přírůstek hmotnosti o 12 g (P = 0,03). Obba a Alen (1999) uvádějí ještě vyšší čísla. Podle nich zvýšení koeficientu stravitelnosti NDF o jedno procento zvýší denní produkce mléka (FCM) o 0,25 kg/d, nebo denní přírůstek hmotnosti (LWG) o 27 g/d, nebo denní příjem krmiva o 0,17 kg,

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů