Testování kvality krmiv pomocí in vivo bilanční stravitelnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000249" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000249 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22251.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22251.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Testování kvality krmiv pomocí in vivo bilanční stravitelnosti
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu posledních let jsme testovali řadu krmiv a krmných dávek pomocí in vivo bilanční metody, určené pro stanovení skutečné stravitelnosti živin. Na našem pracovišti jsou pro tato stanovení využiti skopci plemene Romanovská ovce s využitím dvou týdenního přípravného období a čtyř denního pokusného období, kdy je měřena spotřeba krmiv, odebírány výkaly a následně stanoveno složení krmiv, zbytků a výkalů. Z těchto výsledků je následně stanovena stravitelnost jednotlivých živin. V posledních letech jsme se věnovali zejména stanovení stravitelnosti živin u siláží z různých druhů luskovin, krmných dávek s různými druhy a obsahy jadrných krmiv se zaměřením na posouzení amarantu oproti jiným druhům jadrných krmiv. Dále jsme se také věnovali testování stravitelnosti kukuřičných siláží vyrobených pomocí různých způsobů sklizně.
Název v anglickém jazyce
Feed quality testing using in vivo method of digestibility
Popis výsledku anglicky
Over the last few years, we have tested a number of feeds and feed rations using the in vivo balance method, designed to determine the actual digestibility of nutrients. At our workplace, rams of the Romanovská ovce breed are used for these determinations with the use of a two-week preparation period and a four-day trial period, during which feed consumption is measured, feces are collected and the composition of feed, residues and feces is subsequently determined. The digestibility of individual nutrients is subsequently determined from these results. In recent years, we have focused mainly on determining the digestibility of nutrients in silages from different types of legumes, feed rations with different types and contents of grain fodder, with a focus on assessing amaranth compared to other types of grain fodder. Furthermore, we also devoted ourselves to testing the digestibility of corn silage produced using different harvesting methods.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů