Obsah škrobu ve výkalech a hodnocení narušení zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000152" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000152 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20148.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20148.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah škrobu ve výkalech a hodnocení narušení zrna
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek představuje návrh řešení problematiky ztrát zrna, resp. škrobu, které jsou způsobené špatnou technologií, případně špatným seřízením techniky. Popisuje možné postupy při hodnocení narušení škrobu u zrna a základní metody hodnocení kvality kukuřičné siláže a složení TMR. Stupeň narušení kukuřičného zrna v řezance se doporučuje hodnotit nejen mokrou cestou, která je nejrychlejší, dále také promýváním výkalů na sítech. Nejpřesnější hodnoty se získají v laboratoři stanovením hodnot narušení zrna siláži metodou CSPS (Corn Silage Procesing Score). Je založena na stanovení podílu škrobu, který projde sítem 4,75 mm a celkovém obsahu škrobu v kukuřičné siláži.
Název v anglickém jazyce
Starch content in faeces and evaluation of grain disturbance
Popis výsledku anglicky
The paper presents a proposal for solving the problem of grain losses, resp. starch, which are caused by poor technology or poor adjustment of technology. It describes possible procedures for the evaluation of starch damage in grain and the basic methods for evaluating the quality of corn silage and the composition of TMR. It is recommended to evaluate the degree of corn grain disturbance in the cut, not only by the wet method, which is the fastest, but also by washing the faeces on sieves. The most accurate values are obtained in the laboratory by determining the grain disturbance values of the silage by the CSPS (Corn Silage Processing Score) method. It is based on the determination of the proportion of starch that passes through the 4.75 mm sieve and the total starch content in the maize silage.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810137" target="_blank" >QK1810137: Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů