Králičí maso - potravina pro zdraví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000025" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18025.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18025.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Králičí maso - potravina pro zdraví
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních letech lze ve společnosti pozorovat zvýšený zájem o zdravé stravování, a tedy i o tzv. funkční potraviny, které přinášejí spotřebitelům víc než jen základní živiny. Mohou jimi být potraviny ve své přirozené podobě, či potraviny, kterým byla přidána nebo naopak odstraněna určitá složka. Králičí maso nabízí vynikající živinové složení. Jedná se o libové maso s vysokým obsahem snadno stravitelných bílkovin, nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem cholesterolu ve srovnání s jinými druhy masa. Významný je také jeho obsah vitaminů skupiny B a nízký obsah sodíku. Navíc lze v mase králíků prostřednictvím jejich výživy velmi efektivně modifikovat obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA), poměr PUFA n-6/PUFA n-3 a obsah vitaminu E. Konzumace králičího masa tedy může napomáhat prevenci výskytu zejména kardiovaskulárních onemocnění.
Název v anglickém jazyce
Rabbit Meat - food for health
Popis výsledku anglicky
In recent years there is an increasing interest in healthy nutrition, and therefore also in so called functional foods, that provide to consumers more than basic nutrients. They can be foods in their natural form, or food to which a particular ingredient has been added or removed. Rabbit meat offers excelent nutritional composition. It is a lean meat with high content of easily digestible proteins, low content of fat and cholesterol compared to other meat types. Important is also its B vitamins content and low sodium content. Moreover, the polyunsaturated fatty acids (PUFA) content, PUFA n-6/PUFA n-3 ratio and vitamin E content can be effectively modificated in rabbit meat through their nutrition. Consumption of rabbit meat can therefore help to prevent the occurence of cardiovascular diseases in particular.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
51-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—