Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000177" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000177 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18176.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18176.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku
Popis výsledku v původním jazyce
Vejce s tmavším žloutkem jsou stále ještě považována za kvalitnější. Barva vaječného žloutku je dána množstvím karotenoidů v krmivu. Karotenoidy reprezentují širokou skupinu v tuku rozpustných pigmentů, které se primárně vyskytují v rostlinách. Ve velkochovech slepic se používají převážně syntetické zdroje karotenoidů. Alternativou mohou být přírodní zdroje, jakými jsou afrikán, paprika, řasa nebo i porost travin a jetelovin. Přírodní zdroje karotenoidů zvyšují především obsah zdraví prospěšných karotenoidů, luteinu a zeaxantinu a jsou účinnější ve zvyšování oxidační stability lipidů než syntetické formy. Není tedy důležité, jak intenzivní odstín barvy žloutek má, ale jaký zdroj karotenoidů byl k jeho obarvení použit.
Název v anglickém jazyce
Egg yolk colour and source of carotenoids
Popis výsledku anglicky
Eggs with darker yolk are still considered to be better. The egg yolk colour is determined by the amount of carotenoids in the feed mixture. Carotenoids represent a broad group of fat-soluble pigments that are primarily found in plants. Synthetic sources of carotenoids are predominantly used in hens kept under commercial conditions. An alternative can be the natural sources such as marigold, pepper, algae or the possibility of grazing. Natural sources of carotenoids increase in particular the content of health-promoting carotenoids and are more effective in increasing oxidative stability of lipids than synthetic forms. Therefore, it is not important how intense shade of colour the yolk has, but what source of carotenoids was used to colour it.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
106-109
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—