Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000177" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000177 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18176.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18176.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vejce s tmavším žloutkem jsou stále ještě považována za kvalitnější. Barva vaječného žloutku je dána množstvím karotenoidů v krmivu. Karotenoidy reprezentují širokou skupinu v tuku rozpustných pigmentů, které se primárně vyskytují v rostlinách. Ve velkochovech slepic se používají převážně syntetické zdroje karotenoidů. Alternativou mohou být přírodní zdroje, jakými jsou afrikán, paprika, řasa nebo i porost travin a jetelovin. Přírodní zdroje karotenoidů zvyšují především obsah zdraví prospěšných karotenoidů, luteinu a zeaxantinu a jsou účinnější ve zvyšování oxidační stability lipidů než syntetické formy. Není tedy důležité, jak intenzivní odstín barvy žloutek má, ale jaký zdroj karotenoidů byl k jeho obarvení použit.

  • Název v anglickém jazyce

    Egg yolk colour and source of carotenoids

  • Popis výsledku anglicky

    Eggs with darker yolk are still considered to be better. The egg yolk colour is determined by the amount of carotenoids in the feed mixture. Carotenoids represent a broad group of fat-soluble pigments that are primarily found in plants. Synthetic sources of carotenoids are predominantly used in hens kept under commercial conditions. An alternative can be the natural sources such as marigold, pepper, algae or the possibility of grazing. Natural sources of carotenoids increase in particular the content of health-promoting carotenoids and are more effective in increasing oxidative stability of lipids than synthetic forms. Therefore, it is not important how intense shade of colour the yolk has, but what source of carotenoids was used to colour it.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    106-109

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus