Carotenoids and egg quality
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002073" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002073 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14118.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14118.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/afz.2014.17.02.55-57" target="_blank" >10.15414/afz.2014.17.02.55-57</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Carotenoids and egg quality
Popis výsledku v původním jazyce
From the viewpoint of consumers, great emphasis is placed on the colour of yolk. Hens cannot synthesize the pigments and thus the feed mixtures are source of pigments. Moreover, synthetic carophylls are used for colouring effect of yolk, but in this case, the limits must be observed in terms of human health. Therefore, natural alternatives are searched, which will have a similar colouring effect and will not negatively affect the egg quality. Natural sources of carotenoids such as carrot, alga Chlorella, marigold or lutein increase the concentration of health-promoting carotenoids in yolks and increase the quality of eggs. For practical use, there must be taken into account the price of natural sources of carotenoids.
Název v anglickém jazyce
Carotenoids and egg quality
Popis výsledku anglicky
From the viewpoint of consumers, great emphasis is placed on the colour of yolk. Hens cannot synthesize the pigments and thus the feed mixtures are source of pigments. Moreover, synthetic carophylls are used for colouring effect of yolk, but in this case, the limits must be observed in terms of human health. Therefore, natural alternatives are searched, which will have a similar colouring effect and will not negatively affect the egg quality. Natural sources of carotenoids such as carrot, alga Chlorella, marigold or lutein increase the concentration of health-promoting carotenoids in yolks and increase the quality of eggs. For practical use, there must be taken into account the price of natural sources of carotenoids.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Fytotechnica et Zootechnica
ISBN
—
ISSN
1336-9245
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
55-57
Název nakladatele
Slovak University of Agriculture
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
16. 9. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—