Karotenoidy ve výživě slepic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002067" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002067 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14112.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14112.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Karotenoidy ve výživě slepic
Popis výsledku v původním jazyce
Barva žloutku je jedním z ukazatelů kvality žloutku. Ze strany konzumentů jsou požadovány tmavší žloutky. Barva žloutku závisí na přítomnosti karotenoidů v krmivu. Účinek pigmentace karotenoidů závisí na mnoho faktorech, jako je jejich barevný odstín nebo stravitelnost, metabolismus nebo ukládání ve tkáni. V krmných směsích pro slepice se k obarvení vaječného žloutku používají různé syntetické karotenoidy jako je ethyl-ester kyseliny ?-apo-8'-karotenové a kantaxanthin, známé jako Carophyll Yellow a Carophyll Red. Ale kantaxanthin je považován za jednu z potenciálně nebezpečných látek pro lidské zdraví. Proto jsou hledány přírodní alternativy. Vhodnou alternativou se zdá být mrkev, řasa Chlorella nebo afrikán, jež zvyšují koncentraci zdraví prospěšnýchkarotenoidů ve žloutcích a zvyšují kvalitu vajec.
Název v anglickém jazyce
Carotenoids in Hen Diet
Popis výsledku anglicky
The colour is one of the yolk quality parameter. The consumers require darker yolks. The yolk colour depends on the presence of carotenoids in the diet. The pigmenting efficiency of carotenoids depends on many factors such as their colour hue or digestibility, metabolism or deposition in a tissue. In mixed feed for hens, various synthetic carotenoids, such as ethyl ester of p-apo-8'-carotenoic acid and canthaxanthin known as Carophyll Yellow and Carophyll Red, are used for colouring of egg yolk. But canthaxanthin is considered as one of the potentially hazardous substances for human health. Therefore, natural alternatives are searched. A suitable alternative seem to be carrot, alga Chlorella or marigold which increase the concentration of health-promoting carotenoids in yolks and increase the quality of eggs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
ISBN
978-80-8077-408-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
176-178
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
2. 9. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—