Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Karotenoidy ve výživě slepic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002067" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002067 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14112.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14112.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Karotenoidy ve výživě slepic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Barva žloutku je jedním z ukazatelů kvality žloutku. Ze strany konzumentů jsou požadovány tmavší žloutky. Barva žloutku závisí na přítomnosti karotenoidů v krmivu. Účinek pigmentace karotenoidů závisí na mnoho faktorech, jako je jejich barevný odstín nebo stravitelnost, metabolismus nebo ukládání ve tkáni. V krmných směsích pro slepice se k obarvení vaječného žloutku používají různé syntetické karotenoidy jako je ethyl-ester kyseliny ?-apo-8'-karotenové a kantaxanthin, známé jako Carophyll Yellow a Carophyll Red. Ale kantaxanthin je považován za jednu z potenciálně nebezpečných látek pro lidské zdraví. Proto jsou hledány přírodní alternativy. Vhodnou alternativou se zdá být mrkev, řasa Chlorella nebo afrikán, jež zvyšují koncentraci zdraví prospěšnýchkarotenoidů ve žloutcích a zvyšují kvalitu vajec.

  • Název v anglickém jazyce

    Carotenoids in Hen Diet

  • Popis výsledku anglicky

    The colour is one of the yolk quality parameter. The consumers require darker yolks. The yolk colour depends on the presence of carotenoids in the diet. The pigmenting efficiency of carotenoids depends on many factors such as their colour hue or digestibility, metabolism or deposition in a tissue. In mixed feed for hens, various synthetic carotenoids, such as ethyl ester of p-apo-8'-carotenoic acid and canthaxanthin known as Carophyll Yellow and Carophyll Red, are used for colouring of egg yolk. But canthaxanthin is considered as one of the potentially hazardous substances for human health. Therefore, natural alternatives are searched. A suitable alternative seem to be carrot, alga Chlorella or marigold which increase the concentration of health-promoting carotenoids in yolks and increase the quality of eggs.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.

  • ISBN

    978-80-8077-408-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    176-178

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    2. 9. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku