Přírodní karotenoidy ve výživě slepic nosného typu a jejich vliv na užitkovost a kvalitu vyprodukovaných vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006089" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006089 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přírodní karotenoidy ve výživě slepic nosného typu a jejich vliv na užitkovost a kvalitu vyprodukovaných vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Slepičí vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin s všestranným využitím. Z hlediska kvality je pro zjednodušeně hodnotící spotřebitelskou veřejnost nejdůležitějším znakem barva žloutku, jejíž preference sytosti se dle požadavků spotřebitelů v jednotlivých zemích výrazně liší. Z tohoto důvodu se do krmných směsí pro nosnice často přidávají buď přírodní, nebo syntetické karotenoidy. Karotenoidy, představující skupinu přírodních žlutých, oranžových a červených pigmentů rozpustných v tucích, jsou stále více využívány jako doplňkové složky ve výživě drůbeže, zejména kvůli jejich antioxidačním, protizánětlivým a imunomodulačním vlastnostem. Tyto pigmenty, nacházející se přirozeně v různých zdrojích, mohou pozitivně ovlivňovat zdraví nosnic a současně zvyšovat kvalitu živočišných produktů, jako jsou vejce, která mohou být následně přínosná pro lidské zdraví. Zvýšení obsahu karotenoidů v krmných směsích může významně přispět ke snížení oxidačního stresu, zvýšení stability produktů během skladování a zlepšení zbarvení vaječných žloutků, což je z hlediska spotřebitelských preferencí klíčové. Navíc karotenoidy přírodního původu získávají oblibu u spotřebitelů odmítajících syntetické karotenoidy ve výživě hospodářských zvířat. Na základě toho se rozšiřuje zájem o tzv. funkční potraviny. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v.v.i. v Praze Uhříněvsi byla provedena řada pokusů s náhradou syntetických vyráběných karotenoidů v krmných směsích drůbeže přírodními zdroji luteinu a zeaxantinu, včetně pokusu s nově vyšlechtěnou pšenicí odrůdy PEXESO. Cílem tohoto pokusu bylo vyhodnotit vliv biofortifikované pšenice odrůdy PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů luteinu a zeaxantinu na užitkovost nosnic a kvalitu vyprodukovaných vajec. Přídavek této pšenice do krmných směsí pro nosnice se projevil pozitivním vlivem na užitkovost a ovlivnil některé kvalitativní parametry vyprodukovaných vajec.
Název v anglickém jazyce
Natural carotenoids in laying hen nutrition and their effect on performance and egg quality
Popis výsledku anglicky
Hen eggs are one of the most nutritious foods with versatile uses. In terms of quality, the most important feature for the simplistic consumer is the colour of the yolk, whose preference for richness varies considerably from country to country. For this reason, either natural or synthetic carotenoids are often added to the mixed feed for laying hens. Carotenoids, which are a group of natural yellow, orange and red fat-soluble pigments, are increasingly used as supplementary ingredients in poultry nutrition, mainly because of their antioxidant, anti-inflammatory and immunomodulatory properties. These pigments, found naturally in a variety of sources, can positively influence the health of laying hens and at the same time enhance the quality of animal products such as eggs, which can subsequently be beneficial to human health. Increasing the carotenoid content of compound feed can contribute significantly to reducing oxidative stress, increasing the stability of products during storage and improving the colour of egg yolks, which is key in terms of consumer preference. In addition, carotenoids of natural origin are gaining popularity among consumers who reject synthetic carotenoids in livestock nutrition. As a result, there is a growing interest in so-called functional foods. In the Institute of Animal Science in Prague – Uhříněves, a number of experiments were carried out with the replacement of synthetically produced carotenoids in poultry mixed feeds with natural sources of lutein and zeaxanthin, including an experiment with newly bred wheat variety PEXESO. The aim of this experiment was to evaluate the effect of biofortified wheat variety PEXESO with increased content of carotenoids lutein and zeaxanthin on the performance of laying hens and the quality of eggs produced.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů