Kalkulace ekonomických ukazatelů výkrmu býků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000237" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000237 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2019/01/18236-1.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2019/01/18236-1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kalkulace ekonomických ukazatelů výkrmu býků
Popis výsledku v původním jazyce
Dosahování zisku patří mezi hlavní cíle výkrmu býků stejně jako všech dalších druhů a způsobů podnikání nejen v agrárním sektoru. Proto je pochopitelná snaha o jeho maximalizaci. O tom, že se tohoto hlavního cíle chovatelům v průměru dlouhodobě dosahovat nedaří, svědčí jak uvedené orientační ekonomické ukazatele, tak i výrazný pokles porážek jatečných býků a výroby hovězího masa v ČR. V metodice navržené postupy spočívají především ve specifikaci a konkretizaci v praxi realizovatelných opatření ke zvýšení ekonomických přínosů. Jedná se především o zvýšení přírůstků a porážkových hmotností, snížení nákladů vlastního odchovu telat a ceny nakupovaného zástavu, prodloužení doby výkrmu aj. Vypočítané přínosy vycházející z výsledků a ukazatelů zjištěných za pětileté období v podnicích s výkrmem býků a jsou využitelné k posouzení výsledků dosažených v podnicích s výkrmem stejné kategorie skotu, k návrhu opatření ke zlepšení výrobních a ekonomických výsledků v konkrétních chovech a k plánování rekonstrukcí a nové výstavby stájí pro výkrm skotu.
Název v anglickém jazyce
Calculating economic indicators for fattening bulls
Popis výsledku anglicky
Achieving profit is one of the main goals of fattening bulls as well as all other types and ways of doing business not only in the agrarian sector. Therefore, it is understandable to try to maximize it. The fact that this main goal is not achieved on average over the long term is evidenced by the indicative economic indicators as well as by the significant drop in the slaughter of slaughter bulls and beef production in the Czech Republic. The methodology proposed by the methods consists mainly in specifying and concretizing in practice feasible measures to increase economic benefits. These are in particular the increase in weight gains and slaughter weight, reduction of the costs of rearing calves and initial price of bull entering fattening, the extension of the fattening period and other. Calculated benefits based on results and indicators found over a five-year period in bull fattening operations and are usable to assess the achievements of fattening farms in the same category of cattle, to propose measures to improve production and economic results in breeds and to plan rebuilding and new stables for fattening cattle.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510191" target="_blank" >QJ1510191: Ekonomické modely pro hodnocení a optimalizaci managementu stáda</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7403-202-8
Číslo předpisu
17210/2018-4
Technické parametry
Metodika je využitelná ve většině podniků a stájí s výkrmem býků. Metodika byla vypracována v rámci řešení výzkumného projektu NAZV QJ1510191. O uplatnění certifikované metodiky v praxi byla sepsána v říjnu 2018 smlouva s Zemědělským družstvem Maleč se sídlem č.p. 49, 582 76 Maleč. IČ: 15058751, DIČ: CZ15058751. Zemědělské družstvo Maleč bylo zastoupeno předsedou představenstva Ing. Vítem Šimonem, Ph.D.
Ekonomické parametry
Realizací v metodice uvedených opatření lze odhadnout zvýšení denního přírůstku o 100 g a zvýšení zisku na jednoho prodaného býka v průměru o 2 255 Kč. V případě, že by se podařili uvedená opatření využít u 20 % (cca 18 tis. kusů) ročně poražených býků v ČR, dosáhlo by u producentů jatečných býků a hovězího masa v ČR zvýšení ročního zisku (snížení ztráty) přibližně o 40,6 mil. Kč. Současně by došlo ke zkrácení výkrmu, a proto by bylo při stávajících výrobních kapacitách možno zvýšit počet vykrmovaných býků a tím i celkovou produkci hovězího masa v ČR. Za předpokladu, že by se všichni narození býčci vykrmovali a zpeněžovali v ČR lze počítat s ročním stavem 264 tis. býků (při počtu 587 tis. krav, počtu odchovaných telat 90 na 100 krav a podílu pohlaví 50:50). Při realizaci opatření u 20 % býků ročně (53 tis. kusů) by zvýšení ročního zisku bylo zhruba 119 mil. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů