Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sex influence on muscle yield and physiochemical characteristics of common eland (Taurotragus oryx) meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000030" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000030 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41340/19:80842 RIV/60460709:41210/19:80842

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/19029.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19029.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.02.008" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2019.02.008</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sex influence on muscle yield and physiochemical characteristics of common eland (Taurotragus oryx) meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    To investigate the potential of the common eland for meat production, the muscle yield, physical meat quality and chemical composition of seven muscles were characterized from both male (n = 6) and female (n = 6) carcasses. Cows had greater biceps femoris, semitendinosus and supraspinatus muscle yields relative to their carcass weight, and the effect of muscle on drip loss, a* (redness) and b* (yellowness) colour of the fresh meat depended on the sex of the animal. Muscle effects were observed for all other meat quality parameters and chemical composition values, and thus more informed decisions regarding the use of individual eland muscles for further processing can be made based on this data. Meat tenderness (Warner-Bratzler shear force) showed large variation between muscles (65.5 to 97.6 N) and therefore ageing should be considered to improve tenderness. Little difference was seen between sexes for eland meat composition, showing potential for their meat to be marketed as a lean meat source.

  • Název v anglickém jazyce

    Sex influence on muscle yield and physiochemical characteristics of common eland (Taurotragus oryx) meat

  • Popis výsledku anglicky

    To investigate the potential of the common eland for meat production, the muscle yield, physical meat quality and chemical composition of seven muscles were characterized from both male (n = 6) and female (n = 6) carcasses. Cows had greater biceps femoris, semitendinosus and supraspinatus muscle yields relative to their carcass weight, and the effect of muscle on drip loss, a* (redness) and b* (yellowness) colour of the fresh meat depended on the sex of the animal. Muscle effects were observed for all other meat quality parameters and chemical composition values, and thus more informed decisions regarding the use of individual eland muscles for further processing can be made based on this data. Meat tenderness (Warner-Bratzler shear force) showed large variation between muscles (65.5 to 97.6 N) and therefore ageing should be considered to improve tenderness. Little difference was seen between sexes for eland meat composition, showing potential for their meat to be marketed as a lean meat source.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21001 - Nano-materials (production and properties)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    159

  • Číslo periodika v rámci svazku

    June

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    41-48

  • Kód UT WoS článku

    000465364700006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85061805958