Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ante- and post-mortem strategies to improve the meat quality of high-value muscles harvested from farmed male common eland (Taurotragus oryx)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000044" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000044 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/20:84590 RIV/60460709:41340/20:84590

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20042.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20042.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108183" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2020.108183</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ante- and post-mortem strategies to improve the meat quality of high-value muscles harvested from farmed male common eland (Taurotragus oryx)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effects of immunocastration, pelvic suspension and wet ageing on the meat quality of the longissimus lumborum et thoracis (LTL) and biceps femoris (BF) muscles of male common eland were evaluated. Ten subadult males were either immunocastrated (n = 5) or remained intact (n = 5) throughout a four-month growth trial, after which their carcass sides were randomly allocated to either pelvic- or Achilles-suspension. The LTL and BF were further aged for 14 days, measuring changes in the physical quality weekly. The sensory quality of the LTL and BF were determined after ageing (8/9 days, respectively). Immunocastration had minimal effects on the meat quality of male eland, but pelvic suspension decreased the shear force. All muscles reached minimum shear force after seven days of ageing, and the panellists ranked the pelvic-suspended muscles higher for tenderness traits. Incorporating pelvic suspension and wet ageing into the commercial processing of eland carcasses should be considered to improve overall meat quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Ante- and post-mortem strategies to improve the meat quality of high-value muscles harvested from farmed male common eland (Taurotragus oryx)

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of immunocastration, pelvic suspension and wet ageing on the meat quality of the longissimus lumborum et thoracis (LTL) and biceps femoris (BF) muscles of male common eland were evaluated. Ten subadult males were either immunocastrated (n = 5) or remained intact (n = 5) throughout a four-month growth trial, after which their carcass sides were randomly allocated to either pelvic- or Achilles-suspension. The LTL and BF were further aged for 14 days, measuring changes in the physical quality weekly. The sensory quality of the LTL and BF were determined after ageing (8/9 days, respectively). Immunocastration had minimal effects on the meat quality of male eland, but pelvic suspension decreased the shear force. All muscles reached minimum shear force after seven days of ageing, and the panellists ranked the pelvic-suspended muscles higher for tenderness traits. Incorporating pelvic suspension and wet ageing into the commercial processing of eland carcasses should be considered to improve overall meat quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    168

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    Article Nr.108183

  • Kód UT WoS článku

    000540658500003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85084644025