Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of ageing on the physical qualities of the longissimus thoracis et lumborum and biceps femoris muscles from male and female free-ranging common eland (Taurotragus oryx)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000003" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20002.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20002.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.107922" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2019.107922</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of ageing on the physical qualities of the longissimus thoracis et lumborum and biceps femoris muscles from male and female free-ranging common eland (Taurotragus oryx)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The physical quality changes (pH, purge loss, cooking loss, drip loss, Warner-Bratzler shear force and CIE Lab colour) of vacuum-packaged longissimus thoracis et lumborum (LTL) and biceps femoris (BF) muscles were determined for male (n = 6) and female (n = 6) eland during a 35-day post-mortem ageing period at 4 degrees C. The BF and LTL muscles reached maximum tenderness (57 to 67 N) at Day 17 and 21, respectively, but could still be considered tough after ageing. Purge losses increased throughout ageing for the two muscles, respectively; however, cooking loss decreased. Meat surface colour turned brighter, more red and yellow with ageing. Initially the BF muscle was more tender, had less purge loss and higher CIE a* and b* values than the LTL, however as the ageing period progressed the differences between the muscles became less apparent. Thus, ageing improved uniformity between muscles as well as tenderness, with minor influences of sex thereon.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of ageing on the physical qualities of the longissimus thoracis et lumborum and biceps femoris muscles from male and female free-ranging common eland (Taurotragus oryx)

  • Popis výsledku anglicky

    The physical quality changes (pH, purge loss, cooking loss, drip loss, Warner-Bratzler shear force and CIE Lab colour) of vacuum-packaged longissimus thoracis et lumborum (LTL) and biceps femoris (BF) muscles were determined for male (n = 6) and female (n = 6) eland during a 35-day post-mortem ageing period at 4 degrees C. The BF and LTL muscles reached maximum tenderness (57 to 67 N) at Day 17 and 21, respectively, but could still be considered tough after ageing. Purge losses increased throughout ageing for the two muscles, respectively; however, cooking loss decreased. Meat surface colour turned brighter, more red and yellow with ageing. Initially the BF muscle was more tender, had less purge loss and higher CIE a* and b* values than the LTL, however as the ageing period progressed the differences between the muscles became less apparent. Thus, ageing improved uniformity between muscles as well as tenderness, with minor influences of sex thereon.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    1873-4138

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    159

  • Číslo periodika v rámci svazku

    January

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    Article Number: 107922

  • Kód UT WoS článku

    000494048200003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85071239536