Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Physical properties during a 28-day ageing period of blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) Longissimus thoracis et lumborum and Biceps femoris muscles br

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F22%3A92483" target="_blank" >RIV/60460709:41340/22:92483 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108979" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108979</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108979" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2022.108979</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physical properties during a 28-day ageing period of blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) Longissimus thoracis et lumborum and Biceps femoris muscles br

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study aimed to determine the effect of sex, muscle-type, and ageing on the physical properties of blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) Longissimus thoracis et lumborum (LTL) and Biceps femoris (BF) muscles. Randomly assigned steak samples from twenty mature blesbok (10 of each sex) antelope were vacuum-packed and stored at 4,4 degrees C for 2, 4, 7, 10, 17 and 28 ageing days. Cumulative purge loss, pH, colour, cooking loss, and Warner Braztler shear force were determined. Males had meat with higher pH values than females, while all other attributes were similar. The LTL had greater purge losses, L and a values than the BF muscle, while other quality attributes were greater for the BF muscle. Despite fluctuations, there was an overall decrease in shear force with ageing time. According to all quality parameters measured, the optimum ageing period for blesbok would seem to be 10 days.

  • Název v anglickém jazyce

    Physical properties during a 28-day ageing period of blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) Longissimus thoracis et lumborum and Biceps femoris muscles br

  • Popis výsledku anglicky

    The study aimed to determine the effect of sex, muscle-type, and ageing on the physical properties of blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) Longissimus thoracis et lumborum (LTL) and Biceps femoris (BF) muscles. Randomly assigned steak samples from twenty mature blesbok (10 of each sex) antelope were vacuum-packed and stored at 4,4 degrees C for 2, 4, 7, 10, 17 and 28 ageing days. Cumulative purge loss, pH, colour, cooking loss, and Warner Braztler shear force were determined. Males had meat with higher pH values than females, while all other attributes were similar. The LTL had greater purge losses, L and a values than the BF muscle, while other quality attributes were greater for the BF muscle. Despite fluctuations, there was an overall decrease in shear force with ageing time. According to all quality parameters measured, the optimum ageing period for blesbok would seem to be 10 days.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

    1873-4138

  • Svazek periodika

    194

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-6

  • Kód UT WoS článku

    000882423300011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85138121919