Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sensory characteristics of the longissimus thoracis et lumborum and biceps femoris muscles from male and female common eland (Taurotragus oryx)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000135" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000135 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41340/19:80849 RIV/60460709:41210/19:80849

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/19132.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19132.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.107918" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2019.107918</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sensory characteristics of the longissimus thoracis et lumborum and biceps femoris muscles from male and female common eland (Taurotragus oryx)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The sensory attributes of the longissimus thoracis et lumborum (LTL) and biceps femoris (BF) muscles were compared for male (n = 6) and female (n = 6) eland. Descriptive sensory analysis showed that the meat from cows, and the BF muscle, had greater overall flavour scores, primarily characterised as beef-like flavour (r = 0.926). Unfavourable aroma and flavour attributes received low scores, indicating good potential for fresh eland meat to be marketed commercially. The two muscles showed separation from one another regarding both sensory and physical attributes, which should be considered for their commercial sale. Thus, sex had minor influences on the sensory eating quality of eland meat; however, the BF and LTL muscles were considered tough and further ageing thereof should be evaluated.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory characteristics of the longissimus thoracis et lumborum and biceps femoris muscles from male and female common eland (Taurotragus oryx)

  • Popis výsledku anglicky

    The sensory attributes of the longissimus thoracis et lumborum (LTL) and biceps femoris (BF) muscles were compared for male (n = 6) and female (n = 6) eland. Descriptive sensory analysis showed that the meat from cows, and the BF muscle, had greater overall flavour scores, primarily characterised as beef-like flavour (r = 0.926). Unfavourable aroma and flavour attributes received low scores, indicating good potential for fresh eland meat to be marketed commercially. The two muscles showed separation from one another regarding both sensory and physical attributes, which should be considered for their commercial sale. Thus, sex had minor influences on the sensory eating quality of eland meat; however, the BF and LTL muscles were considered tough and further ageing thereof should be evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    158

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    Article Nr.107918

  • Kód UT WoS článku

    000488322800018

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85070962435