Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of chlorogenic acid, epicatechin gallate, and quercetin on mucin expression and secretion in the Caco-2/HT29-MTX cell model

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000076" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000076 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/19:80786

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1002/fsn3.818" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1002/fsn3.818</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.818" target="_blank" >10.1002/fsn3.818</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of chlorogenic acid, epicatechin gallate, and quercetin on mucin expression and secretion in the Caco-2/HT29-MTX cell model

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mucins are a family of large glycoproteins that represent the major structural components of the mucus and are encoded by 20 different mucin genes. Mucin expression can be modulated by different stimuli. In this study, we analyzed four mucins (MUC2, MUC3, MUC13, and MUC17) in coculture of Caco-2/HT29-MTX cells to demonstrate the variation in gene expression in the presence of antioxidant compounds like chlorogenic acid, epicatechin gallate, and quercetin (apple, tea, and coffee polyphenols, respectively). coculture of Caco-2/HT29-MTX cells was treated with polyphenols, and the expression of four mucins was determined by reverse-transcriptase PCR. In addition, the secretion levels of MUC2 were established by enzyme-linked immunoassay (ELISA) analysis. The results showed that each polyphenol compound induces different expression patterns of the mucin genes. Statistically significant upregulation of MUC17 was observed following incubation with epicatechin gallate and quercetin. ELISA results did not prove any significant differences in protein levels of MUC2 after treatment by the polyphenol compounds. The polyphenols considered in this study may influence mucin secretion and act on diverse salivary substrates to change the barrier properties of mucins for mucus secretion in different ways.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of chlorogenic acid, epicatechin gallate, and quercetin on mucin expression and secretion in the Caco-2/HT29-MTX cell model

  • Popis výsledku anglicky

    Mucins are a family of large glycoproteins that represent the major structural components of the mucus and are encoded by 20 different mucin genes. Mucin expression can be modulated by different stimuli. In this study, we analyzed four mucins (MUC2, MUC3, MUC13, and MUC17) in coculture of Caco-2/HT29-MTX cells to demonstrate the variation in gene expression in the presence of antioxidant compounds like chlorogenic acid, epicatechin gallate, and quercetin (apple, tea, and coffee polyphenols, respectively). coculture of Caco-2/HT29-MTX cells was treated with polyphenols, and the expression of four mucins was determined by reverse-transcriptase PCR. In addition, the secretion levels of MUC2 were established by enzyme-linked immunoassay (ELISA) analysis. The results showed that each polyphenol compound induces different expression patterns of the mucin genes. Statistically significant upregulation of MUC17 was observed following incubation with epicatechin gallate and quercetin. ELISA results did not prove any significant differences in protein levels of MUC2 after treatment by the polyphenol compounds. The polyphenols considered in this study may influence mucin secretion and act on diverse salivary substrates to change the barrier properties of mucins for mucus secretion in different ways.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Science & Nutrition

  • ISSN

    2048-7177

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    492-498

  • Kód UT WoS článku

    000461547100014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85060893752