Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of hydrolyzed milk on the adhesion of lactobacilli to intestinal cells

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A67176" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:67176 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/sab-2015-0012" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1515/sab-2015-0012</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/sab-2015-0012" target="_blank" >10.1515/sab-2015-0012</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of hydrolyzed milk on the adhesion of lactobacilli to intestinal cells

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Milk is an essential part of the human diet and is undoubtedly a major calcium source in human nutrition, accepted well by most individuals. Knowledge on how the components from dairy products support or reduce the adherence of probiotics to the intestinal epithelium is limited. The purpose of this study was to investigate the effect of acid-hydrolyzed milk on the adhesion ability of two potentially probiotic strains (Lactobacillus plantarum S2, Lactobacillus gasseri R) to in vitro human intestinal epithelial model consisting of Caco-2 and mucus-secreting HT29-MTX co-culture. The adhesion of our tested strains L. gasseri and L. plantarum was 4,74 and 7,16%, respectively, when using inoculum of 2 * 108 CFU ml?1. Addition of acid-hydrolyzed milk to co-culture decreased the adherence by 53,7% for L. gasseri R and by 62,2% for L. plantarum S2. The results of this study evidently indicate the potential importance of the food matrix as a factor influencing probiotic colonization of the gut.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of hydrolyzed milk on the adhesion of lactobacilli to intestinal cells

  • Popis výsledku anglicky

    Milk is an essential part of the human diet and is undoubtedly a major calcium source in human nutrition, accepted well by most individuals. Knowledge on how the components from dairy products support or reduce the adherence of probiotics to the intestinal epithelium is limited. The purpose of this study was to investigate the effect of acid-hydrolyzed milk on the adhesion ability of two potentially probiotic strains (Lactobacillus plantarum S2, Lactobacillus gasseri R) to in vitro human intestinal epithelial model consisting of Caco-2 and mucus-secreting HT29-MTX co-culture. The adhesion of our tested strains L. gasseri and L. plantarum was 4,74 and 7,16%, respectively, when using inoculum of 2 * 108 CFU ml?1. Addition of acid-hydrolyzed milk to co-culture decreased the adherence by 53,7% for L. gasseri R and by 62,2% for L. plantarum S2. The results of this study evidently indicate the potential importance of the food matrix as a factor influencing probiotic colonization of the gut.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    46

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    21-25

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus