Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Adhesive Property of Different Strains of Lactobacilli in the Presence of Resveratrol

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A78088" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:78088 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2478/sab-2018-36" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2478/sab-2018-36</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2478/sab-2018-36" target="_blank" >10.2478/sab-2018-36</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Adhesive Property of Different Strains of Lactobacilli in the Presence of Resveratrol

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The ability of bacteria to adhere to the intestinal epithelial cells is one of the main criteria for selection of new probiotic strains. Some dietary polyphenols have been proven to affect bacterial adhesion, providing a rationale for the use of mixtures of polyphenols and probiotics. Resveratrol, a naturally occurring stilbene in plants, has been shown to have a number of beneficial biological effects. The adhesion ability of four Lactobacillus strains (Lactobacillus brevis, L. fermentum, L. gasseri, and L. plantarum), in the presence of resveratrol, has been investigated in an in vitro model based on mixed coculture of Caco2 and HT29 MTX intestinal epithelial cells. The effective concentration of resveratrol used in the adhesion experiment has been selected based on cytotoxicity test. Resveratrol at three physiologically low concentrations (4,5, 2,25, and 1,125 microg ml-1), added together with the bacterial suspension, had no statistically significant influence on the adhesion of any strain (P 0,0

  • Název v anglickém jazyce

    Adhesive Property of Different Strains of Lactobacilli in the Presence of Resveratrol

  • Popis výsledku anglicky

    The ability of bacteria to adhere to the intestinal epithelial cells is one of the main criteria for selection of new probiotic strains. Some dietary polyphenols have been proven to affect bacterial adhesion, providing a rationale for the use of mixtures of polyphenols and probiotics. Resveratrol, a naturally occurring stilbene in plants, has been shown to have a number of beneficial biological effects. The adhesion ability of four Lactobacillus strains (Lactobacillus brevis, L. fermentum, L. gasseri, and L. plantarum), in the presence of resveratrol, has been investigated in an in vitro model based on mixed coculture of Caco2 and HT29 MTX intestinal epithelial cells. The effective concentration of resveratrol used in the adhesion experiment has been selected based on cytotoxicity test. Resveratrol at three physiologically low concentrations (4,5, 2,25, and 1,125 microg ml-1), added together with the bacterial suspension, had no statistically significant influence on the adhesion of any strain (P 0,0

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA16-07193S" target="_blank" >GA16-07193S: Protizánětlivá aktivita vybraných stilbenů, 2-arylbenzofuranů a jejich metabolitů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

    1805-9430

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    291-296

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85060025335