Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Milk digesta and milk protein fractions influence the adherence of Lactobacillus gasseri R and Lactobacillus casei FMP to human cultured cells

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A70844" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:70844 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1039/c6fo00545d" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1039/c6fo00545d</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1039/c6fo00545d" target="_blank" >10.1039/c6fo00545d</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Milk digesta and milk protein fractions influence the adherence of Lactobacillus gasseri R and Lactobacillus casei FMP to human cultured cells

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Adhesion to the intestinal epithelium is considered an important feature of probiotic bacteria, which may increase their persistence in the intestine, allowing them to exert their beneficial health effect or promote the colonisation process. However, this feature might be largely dependent on the host specificity or diet. In the present study, we investigated the effect of selected milks and milk protein fractions on the ability of selected lactobacilli to adhere to the cells of an intestinal model based on co-culture Caco-2/HT29-MTX cell lines. Most milk digesta did not significantly affect bacterial adhesion except for UHT-treated milk and sheep milk. The presence of UHT-treated milk digesta reduced the adhesion of Lactobacillus gasseri R by 61% but not that of Lactobacillus casei FMP. However, sheep milk significantly increased the adherence of L. casei FMP (P < 0.05) but not of L. gasseri R. Among the protein fractions, rennet casein (RCN) and bovine serum albumin (BSA) showed reproducible patter

  • Název v anglickém jazyce

    Milk digesta and milk protein fractions influence the adherence of Lactobacillus gasseri R and Lactobacillus casei FMP to human cultured cells

  • Popis výsledku anglicky

    Adhesion to the intestinal epithelium is considered an important feature of probiotic bacteria, which may increase their persistence in the intestine, allowing them to exert their beneficial health effect or promote the colonisation process. However, this feature might be largely dependent on the host specificity or diet. In the present study, we investigated the effect of selected milks and milk protein fractions on the ability of selected lactobacilli to adhere to the cells of an intestinal model based on co-culture Caco-2/HT29-MTX cell lines. Most milk digesta did not significantly affect bacterial adhesion except for UHT-treated milk and sheep milk. The presence of UHT-treated milk digesta reduced the adhesion of Lactobacillus gasseri R by 61% but not that of Lactobacillus casei FMP. However, sheep milk significantly increased the adherence of L. casei FMP (P < 0.05) but not of L. gasseri R. Among the protein fractions, rennet casein (RCN) and bovine serum albumin (BSA) showed reproducible patter

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD14070" target="_blank" >LD14070: Adhesivní vlastnosti probiotických kmenů k buňkám střevní mukozy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food & Function

  • ISSN

    2042-6496

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    3531-3538

  • Kód UT WoS článku

    000381414800021

  • EID výsledku v databázi Scopus