Galloylation of polyphenols alters their biological activity.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F17%3A73580610" target="_blank" >RIV/61989592:15110/17:73580610 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388971:_____/17:00476070
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691517301886" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691517301886</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2017.04.021" target="_blank" >10.1016/j.fct.2017.04.021</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Galloylation of polyphenols alters their biological activity.
Popis výsledku v původním jazyce
Polyphenols form one of the largest groups of natural compounds and possess a wide range of biological properties. These activities can be influenced by the galloyl moiety within their structures. A multitude of galloylated polyphenolic compounds occurs in nature, but galloylated phenols are also produced synthetically to influence their biological properties. This review provides a comprehensive summary of current knowledge about natural (galloylated catechins, theaflavins and proanthocyanidins, penta-O-galloyl-β-d-glucose, gallotannins, ellagitannins, ellagic acid and flavonols) and semisynthetic gallates with a focus on their biological activity and toxicity issues. The effects of tea catechins (epicatechin, epigallocatechin, epicatechin gallate, and epigallocatechin gallate) and semisynthetic galloyl esters of the flavonolignans silybin and 2,3-dehydrosilybin from the milk thistle (Silybum marianum) on angiogenesis were used as examples of the structure-activity relationship (SAR) study.
Název v anglickém jazyce
Galloylation of polyphenols alters their biological activity.
Popis výsledku anglicky
Polyphenols form one of the largest groups of natural compounds and possess a wide range of biological properties. These activities can be influenced by the galloyl moiety within their structures. A multitude of galloylated polyphenolic compounds occurs in nature, but galloylated phenols are also produced synthetically to influence their biological properties. This review provides a comprehensive summary of current knowledge about natural (galloylated catechins, theaflavins and proanthocyanidins, penta-O-galloyl-β-d-glucose, gallotannins, ellagitannins, ellagic acid and flavonols) and semisynthetic gallates with a focus on their biological activity and toxicity issues. The effects of tea catechins (epicatechin, epigallocatechin, epicatechin gallate, and epigallocatechin gallate) and semisynthetic galloyl esters of the flavonolignans silybin and 2,3-dehydrosilybin from the milk thistle (Silybum marianum) on angiogenesis were used as examples of the structure-activity relationship (SAR) study.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Chemical Toxicology
ISSN
0278-6915
e-ISSN
—
Svazek periodika
105
Číslo periodika v rámci svazku
July
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
18
Strana od-do
223-240
Kód UT WoS článku
000403625000024
EID výsledku v databázi Scopus
—