Zvýšení kvality kukuřičné řezanky pomocí technologie zpracování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000132" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000132 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19129.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19129.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zvýšení kvality kukuřičné řezanky pomocí technologie zpracování
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních letech se rozvíjí nové způsoby technologie sklizně kukuřice, z kterých je získávána hmota s různými parametry, kdy je v závislosti na technologii odlišná teoretická délka řezanky, s různým stupněm a způsobem narušení nejen zrna, ale celé rostliny pomocí mačkacích válců různé konstrukce. V našich experimentech jsme se zaměřili na porovnání nových technologií s technologií klasickou, a to zejména z pohledu kvality narušení zrna, kvality fermentačního procesu, posouzení struktury, a s tím související fyzikálně efektivní vlákninou (peNDF), a dále také možné ovlivnění stravitelnosti. Nové technologie zpracování kukuřice na siláž mají průkazný pozitivní vliv na stupeň narušení zrna. Kvalitnější narušení řezanky se projevilo také na zvýšení celkové stravitelnosti živin, zejména sušiny a vlákniny. Zvýšení stravitelnosti vede také ke zvýšení obsahu NEL, a tím i ke zvýšení produkčního potenciálu siláže. Potenciál pro zvýšení fyzikálně efektivní vlákniny má metoda Shredlage. Žádná z nových metod nezhoršovala parametry fermentace siláží ani aerobní stabilitu siláží.
Název v anglickém jazyce
Increasing of maize forage using processing technology
Popis výsledku anglicky
New technologies of maize harvests are evolved in last years. These technologies provide forage matter with different parameters, where is different theoretical length of cut and processing of kernels and whole plants. The main differences are given by various constructions of corn cracker concepts. In our experiments we compared new and usual technologies based on kernel processing, fermentation quality, structure and physically effective neutral detergent fibre and nutrient digestibility. New technologies of maize silage harvest had higher kernel processing. Better processing leads to higher nutrient digestibility, mainly dry matter and fibre. Higher digestibility leads to higher amount of NEL and production potential of silages. Shredlage method had potential to increase physically effective fibre. Any method did not worse parameters of fermentation or aerobic stability of silages.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů