Vliv plemenné příslušnosti a masné partie býků na utváření svalových vláken a texturu masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000017" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000017 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41110/21:85303
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21016.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv plemenné příslušnosti a masné partie býků na utváření svalových vláken a texturu masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat charakteristiky svalových vláken a texturu masa u pěti svalů: longissimus lumborum (LL, nízký roštěnec), semitendinosus (ST, váleček), biceps femoris (BF, spodní šál), semimembranosus (SM, vrchní šál) a psoas major (PM, svíčková) odebraných od býků čtyř plemen skotu (aberdeen angus, AA; gasconne, GS; české strakaté, FL; holštýnské, HO). Býci byli vykrmováni v identických podmínkách ustájení a výživy a po porážce od nich byly odebrány vzorky svalů na histochemickou analýzu svalových vláken a texturní analýzu masa. Významnější vliv na vlastnosti svalových vláken i texturu masa měla sledovaná masná partie než plemenná příslušnost zvířat. Ve svalech kýty byly pozorovány meziplemenné rozdíly v charakteristikách svalových vláken u masných plemen AA a GS. Rovněž byl zjištěn významný vliv velikosti i kompozice svalových vláken na texturu masa, která byla pozitivně ovlivněna zvyšujícím se zastoupením svalových vláken typu IIB.
Název v anglickém jazyce
The effect of breed and meat cut on muscle fibre characteristics and instrumental toughness of meat from bulls
Popis výsledku anglicky
The objective of the present study was to compare the muscle fibre characteristics and meat tenderness of five muscles: longissimus lumborum (LL), semitendinosus (ST), biceps femoris (BF), semimembranosus (SM) and psoas major (PM) collected from Aberdeen Angus (AA), Gascon (GS), Holstein (HO), and Fleckvieh (FL) young bulls reared under identical housing and feeding conditions. Meat cut had a greater effect on muscle fibres properties and texture than the breed of bulls. Significant differences between AA and GS breeds were observed in the muscles from hindquarter. A higher proportion of fibre type I and IIB positively affected meat tenderness, whereas muscle fibre area and the higher proportion of IIA fibres had an opposite effect.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
34-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—