Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv plemenné příslušnosti a masné partie býků na utváření svalových vláken a texturu masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000017" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41110/21:85303

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21016.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21016.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv plemenné příslušnosti a masné partie býků na utváření svalových vláken a texturu masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo porovnat charakteristiky svalových vláken a texturu masa u pěti svalů: longissimus lumborum (LL, nízký roštěnec), semitendinosus (ST, váleček), biceps femoris (BF, spodní šál), semimembranosus (SM, vrchní šál) a psoas major (PM, svíčková) odebraných od býků čtyř plemen skotu (aberdeen angus, AA; gasconne, GS; české strakaté, FL; holštýnské, HO). Býci byli vykrmováni v identických podmínkách ustájení a výživy a po porážce od nich byly odebrány vzorky svalů na histochemickou analýzu svalových vláken a texturní analýzu masa. Významnější vliv na vlastnosti svalových vláken i texturu masa měla sledovaná masná partie než plemenná příslušnost zvířat. Ve svalech kýty byly pozorovány meziplemenné rozdíly v charakteristikách svalových vláken u masných plemen AA a GS. Rovněž byl zjištěn významný vliv velikosti i kompozice svalových vláken na texturu masa, která byla pozitivně ovlivněna zvyšujícím se zastoupením svalových vláken typu IIB.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of breed and meat cut on muscle fibre characteristics and instrumental toughness of meat from bulls

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the present study was to compare the muscle fibre characteristics and meat tenderness of five muscles: longissimus lumborum (LL), semitendinosus (ST), biceps femoris (BF), semimembranosus (SM) and psoas major (PM) collected from Aberdeen Angus (AA), Gascon (GS), Holstein (HO), and Fleckvieh (FL) young bulls reared under identical housing and feeding conditions. Meat cut had a greater effect on muscle fibres properties and texture than the breed of bulls. Significant differences between AA and GS breeds were observed in the muscles from hindquarter. A higher proportion of fibre type I and IIB positively affected meat tenderness, whereas muscle fibre area and the higher proportion of IIA fibres had an opposite effect.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    34-39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus