Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Muscle Fiber Characteristics of Four Muscles from Different Cattle Breeds and their Relation to Meat Instrumental Toughness

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002362" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002362 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15198.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15198.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Muscle Fiber Characteristics of Four Muscles from Different Cattle Breeds and their Relation to Meat Instrumental Toughness

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of the present study was to compare the muscle fiber characteristics of four muscles (longissimus lumborum (LL), semitendinosus (ST), biceps femoris (BF) and psoas major (PM)) collected from 37 Aberdeen Angus (AA), Gascon (GS), Holstein (HO), and Fleckvieh (FL) young bulls reared under identical housing and feeding conditions. Furthermore, the relationships between histochemical characteristics and instrumental meat toughness were evaluated. Significant differences between muscles were found in muscle fiber cross-sectional area (CSA), fiber type proportions and in the relative area of the muscle occupied by each fiber type. The smallest CSA of all fiber types was detected in the PM muscle while the highest values were found for the type I in the ST muscle and for the types IIA and IIB in the BF muscle. The lowest fiber type proportions and the relative areas of the muscle for types I, IIA and IIB were observed in ST, LL and BF muscles, respectively. Significant breed differences were only found in the ST and BF muscle. Higher proportions of type I fibers were detected in AA and HO than in GS and FL bulls. On the contrary, GS and FL animals had higher relative areas occupied by IIB fibers than the other groups.

  • Název v anglickém jazyce

    Muscle Fiber Characteristics of Four Muscles from Different Cattle Breeds and their Relation to Meat Instrumental Toughness

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the present study was to compare the muscle fiber characteristics of four muscles (longissimus lumborum (LL), semitendinosus (ST), biceps femoris (BF) and psoas major (PM)) collected from 37 Aberdeen Angus (AA), Gascon (GS), Holstein (HO), and Fleckvieh (FL) young bulls reared under identical housing and feeding conditions. Furthermore, the relationships between histochemical characteristics and instrumental meat toughness were evaluated. Significant differences between muscles were found in muscle fiber cross-sectional area (CSA), fiber type proportions and in the relative area of the muscle occupied by each fiber type. The smallest CSA of all fiber types was detected in the PM muscle while the highest values were found for the type I in the ST muscle and for the types IIA and IIB in the BF muscle. The lowest fiber type proportions and the relative areas of the muscle for types I, IIA and IIB were observed in ST, LL and BF muscles, respectively. Significant breed differences were only found in the ST and BF muscle. Higher proportions of type I fibers were detected in AA and HO than in GS and FL bulls. On the contrary, GS and FL animals had higher relative areas occupied by IIB fibers than the other groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    61st International Congress of Meat Science and Technology

  • ISBN

    2-7380-1379-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    148-151

  • Název nakladatele

    INRA - Centre de recherche Auvergne - Rhone Alpes

  • Místo vydání

    Saint-Genés-Champanelle, France

  • Místo konání akce

    Clermont-Ferrand, France

  • Datum konání akce

    23. 8. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku