Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Histochemické charakteristiky svalových vláken a kvalita masa vybraných plemen prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000044" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000044 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21042.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21042.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Histochemické charakteristiky svalových vláken a kvalita masa vybraných plemen prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit vliv plemene na utváření svalových vláken a kvalitativní parametry masa prasat. Bylo hodnoceno celkem pět plemen prasat chovaných v ČR a jejich nedomestikovaní předci – divoká prasata v rámci srovnatelné hmotnosti jatečných těl. Pro klasifikaci svalových vláken ve svalu longissimus lumborum (LL; pečeně) byla využita adenosin trifosfatázová metoda. Nejvýznamnější rozdíly v histochemických charakteristikách svalových vláken od ostatních plemen vykazovala přeštická černostrakatá prasata, jejichž pečeně měla nejvyšší podíl glykolytických vláken typu IIB a divoká prasata, která měla v porovnání s ostatními plemeny více zastoupená vlákna typu IIA. Při porovnání kvalitativních parametrů masa dosáhlo plemeno přeštické černostrakaté nejvyššího podílu intramuskulárního tuku, nejnižšího podílu svaloviny a nejvyšší křehkosti masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Histochemical characteristics of muscle fibres and meat quality traits of purebred pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to assess the influence of breed on muscle fibre composition and meat quality traits of pigs. Five pig breeds and their ancestors – wild pigs were evaluated within the comparable carcass weight. The adenosine triphosphatase method was used to classify muscle fibres in longissimus lumborum muscle (LL). The most significant differences in histochemical characteristics of muscle fibres were found in Prestice Black-Pied pigs whose LL had the highest proportion of glycolytic fibres IIB and in wild pigs, which had more represented IIA fibres than other breeds. Prestice Black-Pied breed also achieved the highest proportion of intramuscular fat, the lowest lean meat content and the highest tenderness of meat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    28-32

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus