Histochemické charakteristiky svalových vláken a kvalita masa vybraných plemen prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000044" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000044 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21042.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21042.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Histochemické charakteristiky svalových vláken a kvalita masa vybraných plemen prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vliv plemene na utváření svalových vláken a kvalitativní parametry masa prasat. Bylo hodnoceno celkem pět plemen prasat chovaných v ČR a jejich nedomestikovaní předci – divoká prasata v rámci srovnatelné hmotnosti jatečných těl. Pro klasifikaci svalových vláken ve svalu longissimus lumborum (LL; pečeně) byla využita adenosin trifosfatázová metoda. Nejvýznamnější rozdíly v histochemických charakteristikách svalových vláken od ostatních plemen vykazovala přeštická černostrakatá prasata, jejichž pečeně měla nejvyšší podíl glykolytických vláken typu IIB a divoká prasata, která měla v porovnání s ostatními plemeny více zastoupená vlákna typu IIA. Při porovnání kvalitativních parametrů masa dosáhlo plemeno přeštické černostrakaté nejvyššího podílu intramuskulárního tuku, nejnižšího podílu svaloviny a nejvyšší křehkosti masa.
Název v anglickém jazyce
Histochemical characteristics of muscle fibres and meat quality traits of purebred pigs
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to assess the influence of breed on muscle fibre composition and meat quality traits of pigs. Five pig breeds and their ancestors – wild pigs were evaluated within the comparable carcass weight. The adenosine triphosphatase method was used to classify muscle fibres in longissimus lumborum muscle (LL). The most significant differences in histochemical characteristics of muscle fibres were found in Prestice Black-Pied pigs whose LL had the highest proportion of glycolytic fibres IIB and in wild pigs, which had more represented IIA fibres than other breeds. Prestice Black-Pied breed also achieved the highest proportion of intramuscular fat, the lowest lean meat content and the highest tenderness of meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
28-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—