Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání kvality masa přeštického černostrakatého plemene a plemene české landrace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A82111" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:82111 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-1/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání kvality masa přeštického černostrakatého plemene a plemene české landrace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vepřové maso hraje u českých spotřebitelů velmi významnou roli, což úzce souvisí s tradicí české kuchyně. V dnešní době se spotřebitelé u vepřového masa zaměřují zejména na vůni, šťavnatost, kvalitu a v neposlední řadě také chuť. Díky poptávce v posledních letech, zejména po mase s co nejnižším zastoupením tuku došlo k jisté ztrátě typické vůně a chuti vepřového masa, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti. Nejrychlejším řešením pro spotřebitele bez čekání na dlouholetou šlechtitelskou práci, která by splnila nové požadavky spotřebitelů, je nabídka masa a masných výrobků z původních primitivních plemen, mezi které řadíme například naše přeštické černostrakaté plemeno. Předpokladem této studie bylo, že i přes dosažení výborných parametrů kvality masa u kulturních plemen, používaných v intenzivních chovech, dosahuje primitivní přeštické černostrakaté plemeno lepších parametrů kvality masa. Pro účely této studie bylo hodnoceno 36 prasat plemene přeštické černostrakaté a 8 prasat plemene landrace.

  • Název v anglickém jazyce

    The comparison of meat quality between Prestice black-pied pig and Czech Landrace

  • Popis výsledku anglicky

    Pork meat is very important for Czech consumers because of traditional Czech cuisine. Nowadays consumers of pork focus on smell, juiciness, quality and last, but not least taste. Due to the demand in recent years, especially for meat with the lowest fat content, there has been some loss of typical smell and taste of pork, because as it is well known, fat is the bearer of taste. The fastest solution for consumers without waiting for many years of breeding work that would meet the new demands of consumers is the offer of meat and meat products from the original primitive breeds, among which we include, for example our Prestice black-pied pig. The assumption of this study was that despite achieving excellent meat quality parameters of cultural breeds, which is used in intensive pig breeding, the primitive Prestice black-pied pig achieves better meat quality parameters. For the purposes of this study, 36 pigs of the Prestice black-pied breed and 8 pigs of the Landrace breed were evaluated. Carcass weig

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

    1210-4086

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    18-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus