Porovnání kvality masa přeštického černostrakatého plemene a plemene české landrace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A82111" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:82111 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-1/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání kvality masa přeštického černostrakatého plemene a plemene české landrace
Popis výsledku v původním jazyce
Vepřové maso hraje u českých spotřebitelů velmi významnou roli, což úzce souvisí s tradicí české kuchyně. V dnešní době se spotřebitelé u vepřového masa zaměřují zejména na vůni, šťavnatost, kvalitu a v neposlední řadě také chuť. Díky poptávce v posledních letech, zejména po mase s co nejnižším zastoupením tuku došlo k jisté ztrátě typické vůně a chuti vepřového masa, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti. Nejrychlejším řešením pro spotřebitele bez čekání na dlouholetou šlechtitelskou práci, která by splnila nové požadavky spotřebitelů, je nabídka masa a masných výrobků z původních primitivních plemen, mezi které řadíme například naše přeštické černostrakaté plemeno. Předpokladem této studie bylo, že i přes dosažení výborných parametrů kvality masa u kulturních plemen, používaných v intenzivních chovech, dosahuje primitivní přeštické černostrakaté plemeno lepších parametrů kvality masa. Pro účely této studie bylo hodnoceno 36 prasat plemene přeštické černostrakaté a 8 prasat plemene landrace.
Název v anglickém jazyce
The comparison of meat quality between Prestice black-pied pig and Czech Landrace
Popis výsledku anglicky
Pork meat is very important for Czech consumers because of traditional Czech cuisine. Nowadays consumers of pork focus on smell, juiciness, quality and last, but not least taste. Due to the demand in recent years, especially for meat with the lowest fat content, there has been some loss of typical smell and taste of pork, because as it is well known, fat is the bearer of taste. The fastest solution for consumers without waiting for many years of breeding work that would meet the new demands of consumers is the offer of meat and meat products from the original primitive breeds, among which we include, for example our Prestice black-pied pig. The assumption of this study was that despite achieving excellent meat quality parameters of cultural breeds, which is used in intensive pig breeding, the primitive Prestice black-pied pig achieves better meat quality parameters. For the purposes of this study, 36 pigs of the Prestice black-pied breed and 8 pigs of the Landrace breed were evaluated. Carcass weig
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
1210-4086
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
18-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—