Existují rozdíly ve vnímání organoleptických vlastností hovězího masa s různým obsahem tuku mezi českými a španělskými konzumenty?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000045" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000045 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/21:88418
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21043.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21043.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Existují rozdíly ve vnímání organoleptických vlastností hovězího masa s různým obsahem tuku mezi českými a španělskými konzumenty?
Popis výsledku v původním jazyce
Pochopení konzumentských preferencí u hovězího masa je důležité pro plánování strategie vedoucí k udržení stávajících nebo přilákání nových spotřebitelů. To má význam zejména u takového druhu masa, jehož spotřeba v ČR v uplynulých třiceti letech výrazně klesla. Cílem předložené práce proto bylo vyhodnotit vliv obsahu intramuskulárního tuku v nízkém roštěnci býků českého strakatého skotu na konzumentskou přijatelnost u českých a španělských konzumentů. Celkem 301 účastníkům testu z obou zemí byl předložen dotazník zaměřený na otázky týkající se obliby a frekvence konzumace masa a také na jejich preference v souvislosti s obsahem tuku v mase. Následně každý respondent posuzoval tři vzorky grilovaného hovězího roštěnce lišící se v obsahu intramuskulárního tuku. U obou národností se příznivé hodnocení zvyšovalo s rostoucím obsahem tuku. Zatímco u českých konzumentů byly nalezeny statisticky významné rozdíly u křehkosti a celkové přijatelnosti, španělští hodnotitelé dokázali rozlišit vzorky u všech sledovaných deskriptorů, tedy i v případě přijatelnosti vůně a přijatelnosti chuti. Tyto rozdíly mohly souviset s vyšší deklarovanou preferencí španělských konzumentů pro maso s viditelným mramorováním, odlišnými stravovacími návyky či obecně s vyšší frekvencí konzumace hovězího masa u obyvatel této země.
Název v anglickém jazyce
Are there differences between Czech and Spanish consumers in the perception of the organoleptic properties of beef with different fat content?
Popis výsledku anglicky
Understanding consumer priorities is important for planning strategies aiming to affect consumers´ behaviour and purchase practice. The objective of the study was to compare Czech and Spanish consumer attitudes and preferences in relation to the intramuscular fat content in beef. Three hundred and one consumers participated in the study, completed questionnaire and evaluated the consumer test using the samples of grilled beef from Czech Fleckvieh bulls and steers, which differed in the amount of intramuscular fat. Sensory scores generally grew with the increase of intramuscular fat. While significant differences were observed by Czech assessors only in tenderness and overall acceptance, Spanish assessors were able to detect significant differences in all the descriptors evaluated.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
39-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—