Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Existují rozdíly ve vnímání organoleptických vlastností hovězího masa s různým obsahem tuku mezi českými a španělskými konzumenty?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000045" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000045 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/21:88418

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21043.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21043.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Existují rozdíly ve vnímání organoleptických vlastností hovězího masa s různým obsahem tuku mezi českými a španělskými konzumenty?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pochopení konzumentských preferencí u hovězího masa je důležité pro plánování strategie vedoucí k udržení stávajících nebo přilákání nových spotřebitelů. To má význam zejména u takového druhu masa, jehož spotřeba v ČR v uplynulých třiceti letech výrazně klesla. Cílem předložené práce proto bylo vyhodnotit vliv obsahu intramuskulárního tuku v nízkém roštěnci býků českého strakatého skotu na konzumentskou přijatelnost u českých a španělských konzumentů. Celkem 301 účastníkům testu z obou zemí byl předložen dotazník zaměřený na otázky týkající se obliby a frekvence konzumace masa a také na jejich preference v souvislosti s obsahem tuku v mase. Následně každý respondent posuzoval tři vzorky grilovaného hovězího roštěnce lišící se v obsahu intramuskulárního tuku. U obou národností se příznivé hodnocení zvyšovalo s rostoucím obsahem tuku. Zatímco u českých konzumentů byly nalezeny statisticky významné rozdíly u křehkosti a celkové přijatelnosti, španělští hodnotitelé dokázali rozlišit vzorky u všech sledovaných deskriptorů, tedy i v případě přijatelnosti vůně a přijatelnosti chuti. Tyto rozdíly mohly souviset s vyšší deklarovanou preferencí španělských konzumentů pro maso s viditelným mramorováním, odlišnými stravovacími návyky či obecně s vyšší frekvencí konzumace hovězího masa u obyvatel této země.

  • Název v anglickém jazyce

    Are there differences between Czech and Spanish consumers in the perception of the organoleptic properties of beef with different fat content?

  • Popis výsledku anglicky

    Understanding consumer priorities is important for planning strategies aiming to affect consumers´ behaviour and purchase practice. The objective of the study was to compare Czech and Spanish consumer attitudes and preferences in relation to the intramuscular fat content in beef. Three hundred and one consumers participated in the study, completed questionnaire and evaluated the consumer test using the samples of grilled beef from Czech Fleckvieh bulls and steers, which differed in the amount of intramuscular fat. Sensory scores generally grew with the increase of intramuscular fat. While significant differences were observed by Czech assessors only in tenderness and overall acceptance, Spanish assessors were able to detect significant differences in all the descriptors evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    39-42

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus