Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of Fatty Acids on In Vitro Rumen Fermentation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000115" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000115 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21110.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21110.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of Fatty Acids on In Vitro Rumen Fermentation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This in vitro study evaluated the effect of four medium-chain fatty acids (MCFA, i.e., caprylic (C8:0), capric (C10:0), lauric (C12:0), and myristic acid (C14:0)), used alone or in binary combinations, together with nitrate (NT) on rumen fermentation and methane (CH4) production. Using a 24 h batch incubation, the experiment showed that all the MCFA+NT treatments reduced (P<0.001) CH4 production; the most potent treatment being C10:0+NT and the least effective C14:0+NT. Notably, the treatments had no effect (P=0.051) on apparent dry matter disappearance (aDMd) and net production of volatile fatty acids (nVFA), which shows that fermentation of feed was not adversely influenced. These results show the benefit of combining lower doses of feed additives with complimentary modes of action to enhance rumen fermentation.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Fatty Acids on In Vitro Rumen Fermentation

  • Popis výsledku anglicky

    This in vitro study evaluated the effect of four medium-chain fatty acids (MCFA, i.e., caprylic (C8:0), capric (C10:0), lauric (C12:0), and myristic acid (C14:0)), used alone or in binary combinations, together with nitrate (NT) on rumen fermentation and methane (CH4) production. Using a 24 h batch incubation, the experiment showed that all the MCFA+NT treatments reduced (P<0.001) CH4 production; the most potent treatment being C10:0+NT and the least effective C14:0+NT. Notably, the treatments had no effect (P=0.051) on apparent dry matter disappearance (aDMd) and net production of volatile fatty acids (nVFA), which shows that fermentation of feed was not adversely influenced. These results show the benefit of combining lower doses of feed additives with complimentary modes of action to enhance rumen fermentation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920037" target="_blank" >QK1920037: Stanovení aktuálních emisních faktorů amoniaku, metanu a oxidu dusného z živočišné výroby a návrh metod pro jejich snížení</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    NutriNET 2021

  • ISBN

    978-80-8077-713-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    127-138

  • Název nakladatele

    University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    9. 9. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku