Influence of Fatty Acids on In Vitro Rumen Fermentation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000115" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000115 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21110.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21110.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of Fatty Acids on In Vitro Rumen Fermentation
Popis výsledku v původním jazyce
This in vitro study evaluated the effect of four medium-chain fatty acids (MCFA, i.e., caprylic (C8:0), capric (C10:0), lauric (C12:0), and myristic acid (C14:0)), used alone or in binary combinations, together with nitrate (NT) on rumen fermentation and methane (CH4) production. Using a 24 h batch incubation, the experiment showed that all the MCFA+NT treatments reduced (P<0.001) CH4 production; the most potent treatment being C10:0+NT and the least effective C14:0+NT. Notably, the treatments had no effect (P=0.051) on apparent dry matter disappearance (aDMd) and net production of volatile fatty acids (nVFA), which shows that fermentation of feed was not adversely influenced. These results show the benefit of combining lower doses of feed additives with complimentary modes of action to enhance rumen fermentation.
Název v anglickém jazyce
Influence of Fatty Acids on In Vitro Rumen Fermentation
Popis výsledku anglicky
This in vitro study evaluated the effect of four medium-chain fatty acids (MCFA, i.e., caprylic (C8:0), capric (C10:0), lauric (C12:0), and myristic acid (C14:0)), used alone or in binary combinations, together with nitrate (NT) on rumen fermentation and methane (CH4) production. Using a 24 h batch incubation, the experiment showed that all the MCFA+NT treatments reduced (P<0.001) CH4 production; the most potent treatment being C10:0+NT and the least effective C14:0+NT. Notably, the treatments had no effect (P=0.051) on apparent dry matter disappearance (aDMd) and net production of volatile fatty acids (nVFA), which shows that fermentation of feed was not adversely influenced. These results show the benefit of combining lower doses of feed additives with complimentary modes of action to enhance rumen fermentation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920037" target="_blank" >QK1920037: Stanovení aktuálních emisních faktorů amoniaku, metanu a oxidu dusného z živočišné výroby a návrh metod pro jejich snížení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
NutriNET 2021
ISBN
978-80-8077-713-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
127-138
Název nakladatele
University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
9. 9. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—